In een primeur voor de gemeente, heeft burgemeester Femke Halsema een online gebiedsverbod opgelegd aan een lid van een rapgroep. Hoewel de identiteit van de persoon in kwestie niet is onthuld, heeft Halsema in een brief aan de gemeenteraad bevestigd dat het verbod het resultaat is van ‘concrete bedreigingen’ die online zijn geuit tegen leden van een rivaliserende rapgroep.
Proef met online gebiedsverboden
In 2022 kondigde Halsema aan dat ze een proef wilde starten met online gebiedsverboden, als reactie op problemen die online ontstonden in verband met ‘drillrap’. Tot nu toe was er echter nog geen enkel gebiedsverbod uitgedeeld, omdat er volgens de burgemeester nog geen ‘geschikte casus’ was gevonden.
De geschikte casus
Met de recente ontwikkelingen rondom het lid van de rapgroep, heeft Halsema nu een geschikte casus gevonden. Na meerdere online bedreigingen en eerdere geweldsincidenten tussen de twee rapgroepen, besloot Halsema om het lid een online gebiedsverbod op te leggen. Het doel van dit verbod is om te voorkomen dat dergelijke online dreigementen opnieuw worden geuit.
Halsema benadrukte echter dat het niet de bedoeling is om rapmuziek als criminaliteit te bestempelen. Ze stelt dat er niets mis is met rapmuziek op zich. Het online gebiedsverbod is bedoeld om dreigingen te voorkomen, niet om de creativiteit van artiesten te beperken. Ze erkent dat het legitiem is voor muzikanten om hun leefwereld te bezingen en aandacht te vragen voor de armoede en het geweld in hun omgeving. Echter, het geweld tussen de rapgroepen heeft al meerdere slachtoffers geëist en online bedreigingen kunnen dit verder aanwakkeren.
Leermomenten uit Utrecht
Vorig jaar werd de gemeente Utrecht door een rechter teruggefloten nadat burgemeester Dijkstra een online gebiedsverbod had uitgedeeld. Volgens Halsema is het Amsterdamse online gebiedsverbod echter anders opgezet. Ze heeft de raad laten weten dat ze van plan is om door te gaan met de proef in Amsterdam.