De coöperaties die al jarenlang plannen maken voor windmolens rondom de Noorder IJplas, hebben een nieuwe stap gezet in hun strijd voor duurzame energie. Ze hebben bij de gemeente een vergunningsaanvraag ingediend voor de bouw van één windmolen. Dit komt na de afwijzing van hun voorstel voor drie windmolens door de Provinciale Staten in november. De omwonenden zijn verbolgen over deze ontwikkeling en voelen zich genegeerd.
Van feest naar frustratie
In november vierden de omwonenden van de Noorder IJplas nog feest toen het plan voor drie windmolens werd afgewezen. Nu is de stemming omgeslagen. Martijn Beenen, een van de omwonenden, is teleurgesteld en voelt zich beledigd door de nieuwe vergunningsaanvraag. “Het lijkt erop dat onze mening er niet toe doet. Ze gaan toch door met hun plannen, ongeacht wat wij ervan vinden”, zegt hij.
Reddingsboei voor duurzame energie
Ondanks de lopende procedure voor de drie windmolens, hebben de investeerders besloten om een vergunning aan te vragen voor één windmolen. Volgens een woordvoerder van de coöperaties is dit noodzakelijk om de productie van duurzame energie in de regio te versnellen. “Amsterdam verbruikt een aanzienlijk deel van de stroom van de provincie, maar wekt weinig op. Het elektriciteitsverbruik neemt toe, maar de productie van duurzame energie blijft achter. Een windmolen kan helpen om dit probleem aan te pakken”, legt hij uit.
De kracht van één windmolen
De oorspronkelijke drie windmolens zouden 20.000 inwoners van stroom kunnen voorzien. Echter, de Provinciale Staten wezen dit plan af vanwege de verwachte overlast. Voor windenergieprojecten met een vermogen van minder dan 5 Megawatt, is het echter de gemeente die de vergunning verleent. Met één windmolen wordt deze grens niet overschreden, stellen de investeerders.
Beenen herinnert zich dat de investeerders eerder aangaven dat één windmolen niet rendabel zou zijn. Nu beweren de coöperaties echter dat één windturbine wel winstgevend kan zijn. “We zijn niet uit op grote winsten. We willen geen verlies lijden, maar onze prioriteit is de beschikbaarheid van duurzame energie in Amsterdam”, zegt de woordvoerder van de coöperaties.
De volgende stap
De gemeente heeft bevestigd dat de vergunningsaanvraag is ingediend en zal deze de komende weken zorgvuldig beoordelen. Beenen vreest echter dat de windmolen er toch zal komen. Wethouder Pels, een van de drijvende krachten achter het plan, wil immers een actieve rol spelen in de energietransitie.