In een recente uitspraak heeft de rechtbank de 19-jarige Ismail H. veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf en tbs voor het dodelijk neerschieten van de 21-jarige Akram el Idrissi. Het tragische incident vond plaats in de Rivierenbuurt in maart vorig jaar, waarbij el Idrissi het onbedoelde slachtoffer werd van een schietpartij en een dag later bezweek aan zijn verwondingen.
Conflict escaleert tot dodelijk geweld
Volgens de rechtbank werd Ismail H. op de dag van het incident benaderd door een onbekende persoon die hem vroeg te bemiddelen in een conflict op een plein in de Rivierenbuurt. Ismail H. ging naar de locatie en nam een vuurwapen mee. In de hitte van het moment besloot hij het wapen te gebruiken en vuurde meerdere schoten af.
Op het moment van het schieten waren er meerdere mensen op het plein. Akram el Idrissi, die toevallig aanwezig was, werd geraakt en overleed later aan zijn verwondingen. De rechtbank oordeelde dat Ismail H. zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag en poging tot doodslag van elf andere personen die op dat moment op het plein waren.
Conflict over gestolen Rolex
Volgens het Openbaar Ministerie was de schietpartij het gevolg van een conflict over een gestolen Rolex-horloge, een conflict waarbij el Idrissi geen betrokkenheid had. De politie kon een verband leggen tussen Ismail H. en de schietpartij door gegevens van zijn in beslag genomen telefoon. Bij een huiszoeking in de woning van de verdachte werden ook wapens en vuurwapens aangetroffen.
Verdere gewelddadige incidenten
Kort na het dodelijke incident, op 3 april 2022, nam Ismail H. hetzelfde wapen mee naar een sportschool op het Bos en Lommerplein in West. Hij schoot vanaf de eerste verdieping naar buiten, wetende dat er meerdere jongens op de stoep stonden. Hij schoot ook gericht op twee personen, waarbij hij één van hen in zijn schouder raakte. Vervolgens dwong hij iemand om zijn bromfiets af te geven onder dreiging van een vuurwapen en vluchtte.
De advocaat van Ismail H. en het Openbaar Ministerie hebben nu twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank.