64-jarige dakloze man veroordeeld tot twee jaar in instelling

Een 64-jarige dakloze man, die bekend staat om zijn afwijzing van ‘elke vorm van autoriteit’ en een reeks strafbare feiten, is veroordeeld tot twee jaar in een instelling. Zijn misdaden omvatten onder andere het mishandelen van een hulpverlener en het bedreigen van een politieagent en een medewerker van een zorginstelling.

Incidenten en bedreigingen

Op 13 november 2023 veroorzaakte de man een incident op Plein ’40 ’45 in Nieuw-West. Hij blokkeerde de hoofdingang van het winkelcentrum met zijn bezittingen en zijn hond en weigerde deze te verplaatsen. Toen een agent hem vroeg wat hij van plan was, dreigde hij de agent te doden. Hij liep op de agent af en staarde hem aan met wijd opengesperde ogen.

Eerder dat jaar had hij al een medewerker van een zorginstelling bedreigd met de woorden ‘moordenaars, ik steek alles in de fik’. Hij vernielde ook een raam en een intercom van de instelling en schopte een hulpverlener meerdere keren tegen zijn been. Daarnaast heeft hij een gebiedsverbod op het Leidseplein overtreden en belde hij meerdere keren onterecht het alarmnummer 112.

Leven aan de rand van de samenleving

Volgens de rechtbank leeft de man al meer dan twintig jaar aan de rand van de samenleving. Ondanks zijn moeilijke omstandigheden, heeft hij zich in het verleden redelijk kunnen handhaven, onder meer door inkomsten te genereren als straatmuzikant en door zelfvoorzienend te leven in een tent. De laatste jaren lijkt hij echter steeds meer moeite te hebben om zich als buitenslaper te handhaven.

Hij is daardoor vaker te vinden in drukke winkelgebieden, waar hij geld verdient met niet-toegestane straatmuziekvoorstellingen. Dit wordt door sommige winkeliers en voorbijgangers als overlast ervaren. De reclassering vermoedt dat de straatmuzikant, nu hij de pensioengerechtigde leeftijd nadert, weer strafbare feiten zal plegen omdat hij anders zijn levenswijze niet kan voortzetten. Hij kwam zo vaak in aanraking met de politie dat hij inmiddels een ‘stelselmatige dader’ is.

ISD-maatregel opgelegd

De rechtbank heeft daarom een zogeheten ISD-maatregel opgelegd. Dit betekent dat de man twee jaar lang in een inrichting met andere criminelen die regelmatig de fout in gingen wordt geplaatst. Dit is de maximale termijn die mogelijk is. De tijd die de man in voorarrest heeft doorgebracht, wordt niet van deze twee jaar afgetrokken. Volgens de rechtbank moet de maatschappij op deze manier ‘optimaal beschermd’ worden en moet dit ook helpen om zijn problemen op te lossen.

Plaats een reactie