In de vroege uren van de ochtend werd de rust in de Haspelsstraat in Slotermeer ruw verstoord door een explosie. Een explosief ging af voor een portiek van een woning, wat resulteerde in aanzienlijke schade. Dit is de achtste explosie in de stad in slechts vijf dagen tijd.
Details van de explosie
Rond 04.45 uur ging het explosief af bij de woning. De deur en de omliggende ramen werden beschadigd, en de brievenbus werd uit de portiek geblazen. De ramen op de verdieping boven de portiek werden ook vernield door de kracht van de explosie. De explosie veroorzaakte een grote rookontwikkeling, waardoor de brandweer werd opgeroepen om het gebouw te ventileren.
Onderzoek en getuigenoproep
De politie heeft een deel van de straat in Nieuw-West afgezet voor sporenonderzoek. De recherche is een onderzoek gestart naar de explosie en roept getuigen op die iets hebben gezien of gehoord, of die meer informatie hebben over het incident. Ook omwonenden met een videodeurbel of dashcam worden gevraagd hun beelden te delen.
Explosiegolf in de stad
De stad heeft zowel vorig jaar als dit jaar te maken met een groot aantal explosies. De explosie van vannacht is de nieuwste in een reeks, het was namelijk het achtste explosief dat in de afgelopen vijf dagen is afgegaan. Eerder deze week werden er brandbommen gegooid naar een woning in Zuidoost en vonden er explosies plaats in verschillende straten.
Reacties op de explosiegolf
Politiechef Frank Paauw noemt de hoeveelheid explosies ‘verontrustend’. “De explosies zijn gevaarlijk en hebben een enorme impact op het veiligheidsgevoel van de Amsterdammer. We werken dag en nacht aan deze vorm van criminaliteit, maar er wordt weinig informatie met ons gedeeld. Mijn oproep aan alle Amsterdammers is om informatie met ons te delen om samen onze stad veiliger te maken.”
Explosieven-expert Ad van Riel pleitte afgelopen week voor het strafbaar stellen van zwaar vuurwerk onder de Wet Wapens en Munitie. Volgens Van Riel doet de Cobra, een type vuurwerk dat vaak wordt gebruikt bij de explosies, ‘meer dan een handgranaat’. “Als het zo doorgaat kun je wachten op slachtoffers.”
Ook Erik Gerritsen, directievoorzitter van woningcorporatie Ymere, sprak zich uit over de explosiegolf. Hij wil samen met andere corporaties nadenken over hoe het aantal explosies kan worden teruggedrongen, en sprak daarbij over het inzetten van ‘onorthodoxe maatregelen’.