Man krijgt gevangenisstraf en verbod op Amsterdam na bedreiging familie

Een 25-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor het bedreigen van zijn zus en haar gezin. De man, die tijdens zijn proeftijd van twee jaar niet meer in Amsterdam mag komen, heeft zijn zus gedurende een lange periode ernstig lastig gevallen.

Reeks van bedreigingen en vernielingen

In mei 2022 begon de man met het bedreigen van zijn zus door een symbolische overboeking van € 0,01 naar haar bankrekening met de boodschap: “Jij gaat dood”. Dezelfde dag vernielde hij haar deurbelcamera. Enkele maanden later, in september, schond hij een opgelegd contactverbod en gooide een nitraat in de brievenbus van zijn zus, wat resulteerde in de vernieling van de brievenbus. Tijdens zijn arrestatie verzette hij zich en trapte hij naar een politieagent. De man gaf toe dat hij tijdens deze periode onder invloed van drugs was.

Impact op het slachtoffer

Deze reeks van gebeurtenissen heeft geleid tot gevoelens van angst en onveiligheid bij zijn zus, volgens de rechtbank. Hoewel de officier van justitie een gevangenisstraf van één jaar en tbs met dwangverpleging had geëist, vond de rechter de daden van de man niet ernstig genoeg voor opname in een psychiatrische instelling. De man heeft echter wel aanzienlijke schade en overlast veroorzaakt.

Verdediging en vonnis

De advocaat van de verdachte beweerde dat zijn cliënt alleen bedoeld had zijn zus te laten schrikken en dat hij nooit de intentie had gehad om letsel toe te brengen. De man, die inmiddels is afgekickt van drugs, heeft spijt betuigd en schaamte uitgesproken over zijn daden.

Uit het rapport van de reclassering blijkt dat de man agressief gedrag vertoont als hij drugs gebruikt en dat hij boos is op zijn zus. De rechter oordeelde daarom dat de man na zijn gevangenisstraf zich moet blijven melden bij de reclassering, zo vaak en zolang de reclassering dat nodig vindt. Daarnaast moet hij verblijven in een instelling voor beschermd wonen of maatschappelijke opvang en krijgt hij een psychiatrische behandeling. De man krijgt ook een alcohol- en drugsverbod en mag tijdens de proeftijd van twee jaar niet in Amsterdam komen. Als hij de regels niet naleeft, kan hij maximaal 6 maanden extra gevangenisstraf opgelegd krijgen.

Plaats een reactie