Explosie in Geuzenveld: de achtste in vijf dagen

In de vroege uren van de ochtend werd de rust in de Haspelsstraat in Geuzenveld ruw verstoord door een luide explosie. Een explosief was afgegaan voor de ingang van een woning, wat zorgde voor aanzienlijke schade. Dit is de achtste explosie in de stad in slechts vijf dagen tijd.

Details van de explosie

De explosie vond plaats rond 04.45 uur. De deur en de ramen van de woning raakten zwaar beschadigd, en de brievenbus werd door de kracht van de explosie uit de portiek geblazen. Ook de ramen van de verdieping boven de portiek werden vernield door de kracht van de explosie. De explosie veroorzaakte een grote rookontwikkeling, waardoor de brandweer moest worden opgeroepen om het gebouw te ventileren.

Onderzoek naar de explosie

De politie heeft een deel van de straat in Nieuw-West afgezet voor forensisch onderzoek. De recherche is een onderzoek gestart naar de explosie en roept getuigen op die iets hebben gezien of gehoord, of die meer informatie hebben over het incident. Ook omwonenden met een videodeurbel of dashcam worden gevraagd hun beelden te delen.

Explosiegolf in de stad

De stad heeft zowel vorig jaar als dit jaar te maken met een groot aantal explosies. De explosie van vannacht is de nieuwste in een reeks, het was namelijk het achtste explosief dat in de afgelopen vijf dagen is afgegaan. Eerder deze week werden er brandbommen gegooid naar een woning in Zuidoost en vonden er drie explosies plaats op verschillende locaties in de stad.

Roep om strengere maatregelen

Explosieven-expert Ad van Riel pleitte afgelopen week voor strengere wetgeving rond zwaar vuurwerk, zoals de Cobra, die vaak wordt gebruikt bij deze explosies. Volgens Van Riel is de schade die dit type vuurwerk aanricht vergelijkbaar met die van een handgranaat. Erik Gerritsen, directievoorzitter van woningcorporatie Ymere, sprak zich ook uit over de explosiegolf. Hij wil samen met andere corporaties nadenken over ‘onorthodoxe maatregelen’ om het aantal explosies te verminderen.

Plaats een reactie