Vertrouwen in de overheid
In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, heeft AT5 een interview gehouden met D66-lijsttrekker Rob Jetten in de Schreierstoren in Amsterdam. Een van de belangrijkste onderwerpen die aan bod kwamen, was het vertrouwen in de overheid. Jetten benadrukte dat de overheid haar burgers veel eerder moet betrekken bij grote veranderingen. Hij stelde dat het belangrijk is om duidelijk uit te leggen waarom bepaalde keuzes worden gemaakt op grote onderwerpen zoals stikstof, wonen en migratie. Op deze manier kan het vertrouwen van de burgers worden herwonnen.
De ‘functie elders’ kwestie
Jetten werd ook gevraagd naar de ‘functie elders’ kwestie van Pieter Omtzigt, waarbij D66-leider Sigrid Kaag premier Mark Rutte bleef steunen, ondanks haar eerdere uitspraak dat hun wegen hier zouden scheiden. Jetten verdedigde deze beslissing door te stellen dat de VVD van Rutte nog steeds de grootste partij van het land was enkele weken na de verkiezingen. Hij voegde eraan toe dat D66 ervoor koos om verantwoordelijkheid te nemen en hun zetels te gebruiken om verandering te brengen, in plaats van aan de zijlijn te blijven staan.
Woningbouw en tekorten
De discussie ging ook over woningbouw en de grote tekorten, vooral in het middensegment. Jetten werd gevraagd of de toegenomen regelgeving en bouwkosten investeerders niet zouden afschrikken, waardoor er nog minder gebouwd zou worden. Jetten reageerde hierop door te stellen dat investeerders zich moeten aanpassen aan het feit dat er in Nederland een redelijke huurprijs wordt gevraagd. Hij suggereerde dat de overheid kan helpen door bijvoorbeeld een lagere grondprijs aan te bieden of te investeren in milieuvriendelijke bouwmethoden. Op deze manier kunnen bouwprojecten worden gestimuleerd en kan de bouwproductie de komende jaren op peil blijven.