Amsterdam en Almere: Een Studie in Stedelijke Ontwikkeling

Amsterdam, de bruisende hoofdstad van Nederland, kampt met een tekort van meer dan 45.000 woningen. Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich Almere, een stad die in een gestaag tempo groeit. Zef Hemel, een gerenommeerde planoloog en adviseur voor de gemeente Amsterdam, werpt licht op deze fascinerende dynamiek in een recente podcast. Hij bespreekt ook de nieuwste Bouw Woon Leef documentaire, ‘Bouwen aan de Baai’.

Wie is Zef Hemel?

Zef Hemel is niet alleen een planoloog en adviseur voor de gemeente Amsterdam, maar ook een bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en de TU Delft. Hij is gespecialiseerd in de revitalisering van stedelijke en landelijke gebieden. Hemel is van mening dat zijn vakgebied te bureaucratisch is geworden en streeft ernaar om alternatieve benaderingen te ontwikkelen.

Revitalisering van de Baai

De baai tussen Amsterdam en Almere ondergaat een transformatie, zoals blijkt uit de documentaire ‘Bouwen aan de Baai’. Landschapsarchitect Steven Delva benadrukt het belang van het betrekken van de mens bij deze revitalisering, zonder de natuur uit het oog te verliezen. Hemel bevestigt dat deze visie niet nieuw is, maar dateert uit 1966, toen de baai voor het eerst werd geïdentificeerd als een toekomstige natuur- en watersportruimte voor de metropool Amsterdam.

Uitdagingen bij het Bouwen aan de Baai

Hemel wijst echter op enkele uitdagingen bij het bouwen aan de baai, zoals de ernstige bodemdaling in Almere Pampus. In de afgelopen eeuw is er een daling van een meter opgetreden, wat gevolgen heeft voor infrastructuur zoals riolering. Oorspronkelijk werd aangenomen dat Almere op vaste grond was gebouwd, maar dat blijkt niet het geval te zijn.

Wonen en Werken in Almere

Hemel prijst Almere als een succesverhaal van Nederlandse ruimtelijke ordening. Het idee om in de jaren ’60 een stad van 250.000 inwoners te creëren, en dat dit ook daadwerkelijk is gelukt, is volgens hem een wonder. Hoewel stedenbouwkundige Daan Zandbelt in de documentaire opmerkt dat het niet verstandig is om alleen woningen te bouwen zonder werkgelegenheid te creëren, gelooft Hemel dat wonen en werken al lang gescheiden zijn. Hij wijst erop dat de gemiddelde woon-werkafstand in Nederland al 22 kilometer is.

Almere: De Stad aan de Baai

Almere werd oorspronkelijk geconceptualiseerd als een stad aan de baai. Hemel legt uit dat de bouw begon bij de haven en geleidelijk omhoog groeide. Nu, 50 jaar later, wordt het oorspronkelijke plan gerealiseerd. “Mensen beginnen nu te beseffen, ah, Almere, dat is die stad aan de baai!”

‘Bouwen aan de Baai’

Wil je meer weten over de ontwikkelingen aan de randen van Amsterdam en Almere? Bekijk dan de nieuwe Bouw Woon Leef documentaire, ‘Bouwen aan de Baai’.

Plaats een reactie