De 47e editie van de Amsterdam Marathon heeft dit jaar een recordaantal deelnemers aangetrokken. Maar liefst 47.000 hardlopers hebben zich ingeschreven, een ongekende groei in populariteit. Ondanks de toenemende belangstelling, is er ook kritiek op de route van de marathon.
Recordaantal deelnemers en groeiende populariteit
René Wit, adjunct-directeur van de TCS Amsterdam Marathon, merkt op dat de startbewijzen elk jaar sneller uitverkocht raken. Dit jaar is er niet alleen een recordaantal deelnemers, maar ook het aantal mensen dat de volledige marathonafstand van 42,195 kilometer loopt, is toegenomen. “Vorig jaar waren er 17.000 volledige marathonlopers, dit jaar zijn dat er 20.000. Dat is een opvallende en positieve ontwikkeling. Het toont aan dat de marathon populair is en dat veel mensen graag in Amsterdam willen lopen,” aldus Wit.
De verslaving van het marathonlopen
Sunny Schippers, een Amsterdamse hardloper die dit jaar voor de tiende keer deelneemt, is een van die marathonliefhebbers. Hij liep zijn eerste marathon in 2008, kort na het overlijden van zijn vader, en is sindsdien verslaafd. “Het is net zo verslavend als drugs en alcohol. Gelukkig is mijn verslaving het lopen van marathons,” zegt Schippers. Ondanks dat hij over de hele wereld heeft gelopen, blijft de Amsterdam Marathon zijn favoriet.
Kritiek op de route
Hoewel de Amsterdam Marathon veel fans heeft, is er ook kritiek. De Running Junkies, een groep hardloopfanaten die wekelijks door de stad rent, vinden het parcours saai. Volgens Running Junkie Mark van der Kolk ontbreekt de typische Amsterdamse sfeer. “We lopen naar Ouderkerk aan de Amstel en dan langs het water. Het is een mooie route, maar er staat geen publiek. En het stuk daarna, op een industrieterrein, is nog erger. Niemand wil daar dood gevonden worden,” zegt Van der Kolk.
Adjunct-directeur Wit erkent de kritiek en geeft aan dat er wordt gewerkt aan verbeteringen. “We zouden graag meer in het centrum willen lopen. Ik denk dat de marathon dan nog aantrekkelijker wordt en we nog meer deelnemers kunnen aantrekken,” zegt Wit.
De route van de Amsterdam Marathon
De huidige route van de Amsterdam Marathon start bij het Olympisch Stadion, loopt door het Vondelpark, langs het Museumplein richting Buitenveldert, via de Rivierenbuurt naar Ouderkerk aan de Amstel, naar de Zeeburgerdijk en via het Centrum terug naar het Olympisch Stadion.