Amsterdam worstelt met wateroverlast: een blik op de oorzaken en oplossingen

De afgelopen dagen hebben de inwoners van Amsterdam te maken gehad met een ongekende hoeveelheid regen. Straten en pleinen stonden blank, kelders liepen onder en de stad leek niet opgewassen tegen de aanhoudende neerslag. Tracy Metz, journalist en maker van de podcast ‘Nattigheid’, werpt licht op de oorzaken van deze wateroverlast en de pogingen om het water te beheersen.

De impact van de regen

Jurre Hazelaar, een bewoner van de Marnixstraat, moest zijn regenlaarzen aantrekken om door zijn eigen ondergelopen woonkamer te lopen. “Het klotst gewoon als ik door mijn kamer loop. Ik baal er echt heel erg van,” zegt hij. Zijn verhuurder, Stadsgenoot, heeft hem een tijdelijke woning aangeboden en beloofd zijn woning zo snel mogelijk te herstellen.

De oorzaken van de wateroverlast

Volgens Metz is de overlast in verschillende delen van de stad toegenomen. “Deze oktober was volgens het KNMI de natste oktober sinds 1906. Het is dus ook de combinatie van herfst en storm die overlast heeft veroorzaakt. Door klimaatverandering regent het steeds harder op kleine plekken, microbursts heet dat. Dat plenst in het riool. Dat kan zulke grote hoeveelheden vaak niet aan en dan komt het weer omhoog. Dan krijgen we zulke grote plassen op straat.”

Daarnaast zijn er specifieke problemen in bepaalde wijken. “In Zuid kwamen er veel klachten over wateroverlast omdat mensen daar hun woning gingen uitbreiden met een kelder. Die kelder kan je heel mooi droogmaken, maar dan duw je het water naar de buren en die zijn dan niet blij. Ook hebben we deze week in de Houthavens gezien dat het water echt tegen de ramen klotste en zelfs op de Zuidas zijn ze druk bezig met groenstroken, omdat ze zien dat niemand hieraan gaat ontsnappen.”

De oplossingen

Metz is positief over de innovatieve oplossingen die de gemeente probeert te implementeren. “De trambaan op de Nieuwezijds Voorburgwal is vernieuwd. Nu zit daaronder een heel dik pak steenwol die het water als een spons moet opvangen. Op de Zuidas worden groenstroken neergelegd. We zijn innovatief bezig, maar het is wel tegen de klippen op. Want die regen gaat alleen maar meer en heftiger worden”, vertelt ze.

De strijd tegen wateroverlast in Amsterdam is dus nog lang niet gestreden. Maar met bewustwording, innovatie en samenwerking kunnen de inwoners van de stad hopen op een drogere toekomst.

Plaats een reactie