De Amsterdamse brandweer viert dit jaar een bijzondere mijlpaal: het 150-jarig bestaan. De officiële aftrap van de festiviteiten werd gegeven door burgemeester Halsema. De vieringen vinden plaats in de historische kazerne Dirk, gelegen in het Museumkwartier, die tevens de oudste brandweerkazerne van de Benelux is.
Een blik op de geschiedenis
“Het is een indrukwekkende leeftijd, 150 jaar”, merkt Rik Jonkman op, officier van dienst bij de brandweer Amsterdam-Amstelland. “Ik was er natuurlijk niet bij vanaf het begin, maar kazerne Dirk was dat wel.” De Amsterdamse brandweer heeft de eer om de eerste officiële brandweerdienst in Nederland te zijn. In 1874 werd brandweerman een erkend beroep, voorheen was het een vrijwillige taak.
“Het werk was destijds heel anders”, legt Jonkman uit. “Het was veel fysieker. We hadden niet de uitrusting die we nu hebben, alles was handwerk. Het enige mechanische hulpmiddel was een stoommachine.” Het korps bestond toen uit 144 mannen, verdeeld over negen posten in de stad.
Veranderingen door de jaren heen
Vandaag de dag telt de brandweer twaalf kazernes en ongeveer 430 brandweerlieden. “De interesse is wel afgenomen sinds ik bij de brandweer kwam”, zegt Jonkman. “Ik heb er hard voor moeten werken om bij de brandweer te komen. Dat is nu wel anders. Vroeger was het echt een baan voor het leven.”
Veel is veranderd in anderhalve eeuw, maar kazerne Dirk is na een renovatie weer in zijn oude glorie hersteld. “Het is prachtig om daar je 150-jarig bestaan te vieren”, zegt Bram Tromp, bouwkundig projectleider bij de brandweer.
De glijpaal: een stukje nostalgie
Een interessante vraag die vaak gesteld wordt: wordt de glijpaal nog gebruikt? “De glijpaal is nog steeds aanwezig in kazerne Dirk”, zegt Jonkman. “Maar we gebruiken hem niet meer. Het is vrij gevaarlijk en er zijn ongelukken mee gebeurd. We houden de paal in ere, maar hij wordt niet meer gebruikt.”
Gedurende het hele jubileumjaar zijn er open dagen bij de kazernes in de stad. Bezoekers kunnen de kans grijpen om een kijkje te nemen in de wereld van de brandweer en de rijke geschiedenis ervan te ontdekken.