Amsterdamse culinaire wereld in de ban van kerstdiner

De kerstperiode is aangebroken en dat betekent dat de tafels weer rijkelijk gedekt worden voor het traditionele kerstdiner. In Amsterdam transformeren vele hobbykoks tot ware sterrenchefs om hun gasten te verwennen met culinaire hoogstandjes. Maar voor de Amsterdammers die zichzelf niet als keukenprins of -prinses beschouwen, bieden de vele restaurants en traiteurs in de stad een uitkomst. Zij zijn al dagenlang in de weer met de voorbereidingen voor het kerstdiner.

De drukste periode van het jaar

Diane Breed van Frank’s Smoke House is een van de vele culinaire professionals die zich inzetten om de kerstdiners tot een succes te maken. Ze schat dat ze deze week ongeveer vier- tot vijfhonderd kalkoenen heeft ingepakt. “Ik droom er zelfs van”, grapt ze. “Dit is voor ons de drukste periode van het jaar. We slapen weinig en werken keihard. Maar het is het allemaal waard als we de blije gezichten van onze klanten zien.”

Werken met kerst: een familiegevoel

Thom de Haan, werkzaam bij restaurant Pasta e Basta aan de Nieuwe Spiegelstraat, ziet het werken tijdens de kerstdagen niet als een last. “Het voelt hier een beetje alsof je met familie bent”, vertelt hij. “Het zijn wel intensieve dagen, want je draait drie keer achter elkaar een zesgangenmenu. Maar het is ook heel leuk. Mensen maken zich op, komen in hun mooiste kleding en stralen van enthousiasme. Ze hebben er echt zin in.”

Of je nu zelf de keuken induikt of kiest voor een diner bij een van de vele restaurants of traiteurs in Amsterdam, de kerstperiode is een tijd van samenzijn en genieten van heerlijk eten. En voor de culinaire professionals in de stad is het een tijd van hard werken, maar ook van voldoening en plezier.

Plaats een reactie