In 2023 heeft de gemeente Amsterdam een bedrag van 75,9 miljoen euro uitgegeven op een manier die niet in overeenstemming is met de Europese aanbestedingsregels. Dit betekent dat deze uitgaven niet voldeden aan de gestelde regelgeving voor overheidsuitgaven boven de 200.000 euro. Deze onthulling komt van wethouder van Financiën, Hester van Buren, die in een brief aan de gemeenteraad toegeeft dat de pogingen om deze onregelmatigheden te verminderen, niet succesvol zijn geweest.
Belofte van verbetering
Van Buren had in 2022 al beterschap beloofd toen bleek dat er voor 44 miljoen euro onrechtmatig was uitgegeven. Aan het einde van 2023 leek het erop dat de situatie verbeterd was, maar dit bleek niet het geval te zijn. De Europese aanbestedingsregels zijn bedoeld om ondernemers een eerlijke kans te geven om overheidsopdrachten te winnen en om overheden te dwingen integer te handelen bij hun uitgaven. Helaas is dit in het afgelopen jaar op verschillende manieren misgegaan.
Oorzaken van de onregelmatigheden
Volgens Van Buren zijn er verschillende redenen voor de onregelmatigheden. Zo zijn er problemen met de capaciteit en de complexiteit van de opdrachten, maar ook gerechtelijke procedures die ervoor zorgen dat sommige opdrachten langer duren. Daarnaast zijn er contracten zonder einddatum afgesloten, waardoor het onduidelijk was of en wanneer de opdrachten opnieuw aanbesteed moesten worden. Ook is er sprake van onbekendheid met de inkoopregels, wat heeft geleid tot overtredingen van de regels.
Verbetermaatregelen en toekomstplannen
Van Buren geeft aan dat er in het afgelopen jaar verbetermaatregelen zijn genomen, maar deze hebben nog niet het gewenste resultaat opgeleverd. Er is nog veel te winnen op het gebied van naleving van het ingevoerde beleid. De wethouder belooft dat er in het komende jaar strenger zal worden gecontroleerd en gestuurd om ervoor te zorgen dat de regels worden nageleefd.