Een 23-jarige man uit Amsterdam is veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien maanden, waarvan zes voorwaardelijk, voor het verstoppen van een explosief in een zoutcontainer in de wijk IJburg. Bij zijn arrestatie werden ook zestien flessen lachgas in zijn woning gevonden.
Explosief in zoutcontainer
Op 15 juli werd een verdacht tasje, afkomstig van de supermarktketen Albert Heijn, ontdekt in een zoutcontainer in IJburg. Een alerte voorbijganger merkte het tasje op, dat opvallend genoeg uitpuilde met draden, en besloot de politie in te schakelen. Volgens getuigen was het tasje diezelfde ochtend daar neergelegd door een man met ontbloot bovenlichaam.
Een politieagent ter plaatse identificeerde het pakketje onmiddellijk als een explosief. Uit nader onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bleek dat de bom was samengesteld uit een elektriciteitskabel verbonden aan een explosief. Het NFI stelde vast dat het explosief 350 gram flitspoeder bevatte, een zeer krachtige explosieve stof. Bij detonatie zou dit ernstig of zelfs dodelijk letsel kunnen veroorzaken bij omstanders. De 23-jarige Amsterdammer werd diezelfde dag nog geïdentificeerd op camerabeelden en gearresteerd.
Verklaring en veroordeling
In de rechtbank beweerde de man dat hij dacht dat het tasje drugs bevatte en dat hij het niet in zijn ouderlijk huis wilde verstoppen uit angst dat de politie het zou vinden bij een eventuele huiszoeking. De rechter verwierp deze verklaring, wijzend op het feit dat de ouders van de verdachte niet thuis waren en dat hij in hun huis wel zestien flessen lachgas had opgeslagen.
De rechter merkte ook op dat de verdachte had verklaard dat het tasje zwaar was. Als het daadwerkelijk drugs bevatte, zou de straatwaarde enorm zijn en zou het onlogisch zijn om het zonder overleg met de eigenaar buiten achter te laten. Het onderzoeksteam suggereerde dat de verdachte het explosief mogelijk ‘koud’ had gelegd.
De jongeman, die volgens de reclassering stabiel is op het gebied van huisvesting en dagbesteding en geen financiële problemen heeft, wordt ook beschreven als impulsief en beïnvloedbaar, vooral na het gebruik van alcohol of lachgas. Hij heeft ook contacten met criminele vrienden.
Naast zijn gevangenisstraf moet de verdachte zich regelmatig melden bij de reclassering en mag hij geen drugs gebruiken. Hij kreeg ook een taakstraf van 240 uur. Het aanzienlijke voorwaardelijke deel van de gevangenisstraf dient als een waarschuwing om niet opnieuw de wet te overtreden.
Impact op de samenleving
De rechter benadrukte in zijn oordeel dat explosies de afgelopen jaren steeds vaker voorkomen. Ze zijn niet alleen gevaarlijk, maar hebben ook een sterk intimiderend effect. “Dergelijke misdrijven dragen bij aan gevoelens van angst, onrust en onveiligheid in de samenleving”, aldus de rechter.