Amsterdamse kerktorens blijven deze zomer gesloten voor publiek

De iconische torens van de Zuiderkerk, Oude Kerk en Westerkerk in Amsterdam, die sinds 1986 toegankelijk waren voor publiek onder begeleiding van een gids van Tower Tours, blijven deze zomer gesloten. Dit is het gevolg van een mislukte Europese aanbesteding door de gemeente Amsterdam.

Verontwaardiging over bureaucratische beslissing

De beslissing van de gemeente om de dienst Europees aan te besteden, heeft tot veel onbegrip en frustratie geleid. CDA-raadslid Diederik Boomsma en de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad hebben hun ongenoegen geuit over de situatie. Boomsma noemt de beslissing “krankzinnig” en “een overdreven en onnodige interpretatie van de wetgeving”. Hij is van plan om vragen te stellen aan de verantwoordelijke wethouder, Rutger Groot Wassink.

Geen partijen voldoen aan voorwaarden

Volgens een woordvoerder van de wethouder had de gemeente geen andere keuze dan de dienst aan te besteden. Echter, geen enkele partij voldeed aan de voorwaarden, waardoor de aanbesteding mislukte. Tower Tours werd gevraagd om alsnog de rondleidingen te organiseren, maar het bedrijf wilde de tarieven met de helft verhogen.

Reactie van Tower Tours

Tower Tours heeft in een schriftelijke reactie aangegeven dat het organiseren van de tours geen lucratieve onderneming was. Het bedrijf was dan ook verrast toen het jaarlijkse contract niet werd verlengd. Na dit bericht bleef het stil vanuit het stadhuis, tot april dit jaar. De gemeente stelde voor om dezelfde tarieven te hanteren als vorig jaar, maar dan alleen voor de Zuidertoren. Voor de Oude Kerk moest er onderhandeld worden, maar volgens Tower Tours was de kerk hiervan niet op de hoogte.

Volgens Tower Tours is het lastig om op korte termijn gidsen te vinden en zijn ook hun kosten gestegen door inflatie. Het bedrijf stelde een tegenbod voor om tot nieuwe afspraken te komen. Voorheen kostte een beklimming van de 140 treden van de Zuiderkerk nog 9 euro. De Westertoren wordt momenteel gerestaureerd en is daarom dit jaar sowieso niet te beklimmen.

Plaats een reactie