De jaarlijkse Museumnacht in Amsterdam, die plaatsvindt in het eerste weekend van november, is een evenement dat cultuurliefhebbers niet willen missen. Dit jaar was geen uitzondering, met meer dan zestig musea die hun deuren openden voor ongeveer 30.000 bezoekers. Het evenement was wederom een groot succes en de tickets waren snel uitverkocht. Het doel van de Museumnacht is om jongeren kennis te laten maken met de rijke culturele sector van Amsterdam.
Van Gogh op het water
De Museumnacht begon op een unieke locatie: een veerpont van GVB, gevuld met kunst, die tussen NDSM en CS voer. De tentoonstelling, getiteld ‘Blik op de veranderde stad’, was een samenwerking tussen het Amsterdam Ferry Festival en het Van Gogh Museum. Bezoekers konden genieten van fragmenten van Van Gogh-schilderijen aan de ene kant, terwijl de andere kant werk toonde van zes fotografen die de veranderende randen van Amsterdam vastlegden. Tijdens de overtocht gaf Luna Wicks een inspirerende spoken word-performance, gebaseerd op de thema’s van de kunstenaars.
Een kijkje in de Fatih Moskee
De Fatih Moskee op de Rozengracht was een andere opvallende locatie die haar deuren opende voor de Museumnacht. Bezoekers konden genieten van islamitische kunst, Koran-voordrachten en de Azan (oproep tot gebed). De moskee hoopte op deze manier de drempel om binnen te komen te verlagen. Veel bezoekers waren onder de indruk van deze ervaring, met sommigen die aangaven dat ze niet eens wisten dat er een moskee in hun buurt was.
Dansend de nacht afsluiten in het Scheepvaartmuseum
Het Scheepvaartmuseum was een populaire locatie om de Museumnacht dansend af te sluiten. Op de binnenplaats van het gebouw, dat bekend staat om haar prachtige plafond, dansten honderden bezoekers de nacht weg.
Onverwachte wending
Hoewel de Museumnacht grotendeels een succes was, was er ook een onverwachte wending. Rond 23.00 uur werd ontdekt dat het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Stedelijk Museum tijdens de Museumnacht waren beklad met verf. Ondanks de aanwezigheid van veel politie rond de musea, had dit incident geen invloed op het verloop van de Museumnacht. Michael Huijser, algemeen directeur van het Scheepvaartmuseum, uitte zijn teleurstelling over het incident, maar benadrukte dat het niet de positieve sfeer van de avond had beïnvloed.