De Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB heeft aangekondigd dat het vanaf begin september stopt met het aanbieden van verzekeringen voor Fatbikes, de elektrische fietsen met opvallend dikke banden. De beslissing is genomen naar aanleiding van een ‘extreem hoge’ diefstalratio en de groeiende trend van het opvoeren van deze fietsen. Huidige Fatbike-verzekerden zullen op de hoogte worden gebracht van de beëindiging van hun polis.
Verhoogde diefstal en kosten
De ANWB heeft deze stap genomen om de algemene betaalbaarheid van fietsverzekeringen te behouden. Door de toename van diefstallen van Fatbikes, zijn de gemiddelde kosten en daarmee de premies voor klanten gestegen. Volgens een woordvoerder van de ANWB worden vooral in Amsterdam veel Fatbikes gestolen, met een diefstalkans van maar liefst 90 procent.
De jaarlijkse premie voor een Fatbike-verzekering varieerde tussen de 100 en 150 euro, maar dit bedrag is onvoldoende om de eigenaren van gestolen Fatbikes te compenseren. “Om een passende premie te hebben, zou het eigenlijk met een factor acht verhoogd moeten worden”, aldus de woordvoerder. Hij suggereert dat de populariteit van de Fatbike is toegenomen door de helmplicht voor snorscooters, waardoor ook het aantal diefstallen is gestegen.
Opvoeren van Fatbikes
Naast de diefstalproblematiek, is de ANWB ook bezorgd over de ‘gevaarlijke trend’ van het opvoeren van Fatbikes. Volgens Floor van Workum, directeur van ANWB Verzekeren, brengt dit naast financiële aansprakelijkheidsrisico’s ook gevaarlijke situaties op de weg met zich mee.
Een opgevoerde Fatbike kan leiden tot ernstige financiële problemen in geval van een ongeval. Als de fiets sneller gaat dan 25 kilometer per uur, of als er een gashendel op zit, wordt de fiets door verzekeraars beschouwd als een snorfiets. In geval van een ongeval ben je dan niet meer verzekerd en moet je de kosten zelf dragen.
Heroverweging van de verzekering
De ANWB is van plan om in de nabije toekomst te onderzoeken of het mogelijk is om de populaire elektrische fiets opnieuw te verzekeren. Dit zou echter wel veranderingen met zich meebrengen, zoals een aangepaste premie en strengere eisen op het gebied van beveiliging en stalling.