ANWB trekt stekker uit verzekeringen voor Fatbikes

De Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB heeft aangekondigd dat het vanaf begin september zal stoppen met het aanbieden van verzekeringen voor Fatbikes. Deze beslissing is genomen naar aanleiding van het ‘extreem hoge’ aantal diefstallen en de trend om deze elektrische fietsen met dikke banden op te voeren. De ANWB heeft aangegeven dat huidige Fatbike-verzekeringshouders op de hoogte zullen worden gebracht van de beëindiging van hun polis.

Verhoogde diefstal en opvoering leiden tot stijgende kosten

De ANWB heeft deze stap genomen om de algemene betaalbaarheid van fietsverzekeringen te behouden. Door de toename van diefstallen van Fatbikes, zijn de gemiddelde kosten voor de verzekeraar gestegen, wat op zijn beurt heeft geleid tot hogere premies voor klanten. De ANWB heeft opgemerkt dat de diefstal van deze populaire fietsen in sommige delen van Nederland zo frequent is, dat het niet langer een kwestie is van ‘of’ maar ‘wanneer’ een Fatbike zal worden gestolen.

Opvoering van Fatbikes brengt risico’s met zich mee

Naast de financiële impact van diefstal, heeft de ANWB ook bezorgdheid geuit over de ‘gevaarlijke trend’ van het opvoeren van Fatbikes. Volgens Floor van Workum, CEO van ANWB Verzekeren, brengt deze trend niet alleen financiële aansprakelijkheidsrisico’s met zich mee, maar creëert het ook gevaarlijke situaties op de weg. Een opgevoerde Fatbike kan bij een ongeval aanzienlijke financiële problemen veroorzaken. Als de fiets sneller gaat dan 25 kilometer per uur, of als er een gashendel op zit, wordt de fiets door verzekeraars beschouwd als een snorfiets. In het geval van een ongeval zou de eigenaar dan niet meer verzekerd zijn en zelf voor de kosten moeten opdraaien.

Overweging van aangepaste verzekering

De ANWB is van plan om in de nabije toekomst te onderzoeken of er een mogelijkheid is om Fatbikes opnieuw te verzekeren. Dit zou echter waarschijnlijk wel veranderingen met zich meebrengen, zoals een aangepaste premie en strengere eisen voor beveiliging en stalling.

Plaats een reactie