Een Brits kunstenaarscollectief, Pattern Up, heeft onthuld dat zij verantwoordelijk zijn voor de controversiële stickers die onlangs in het centrum van Amsterdam zijn verschenen. Deze stickers, die suggereren dat het gebied een ‘crack- en heroïnezone’ is, zijn bedoeld om aandacht te vragen voor de problematiek rondom drugsgebruik.
Stickers in stijl van toeristencampagne
De stickers, die qua ontwerp lijken op de toeristische campagnes van de gemeente, zijn de afgelopen weken opgedoken in de binnenstad van Amsterdam. Ze suggereren dat de verkoop en het gebruik van crack en heroïne in het gebied toegestaan zijn. Aanvankelijk werd gedacht dat de stickers het werk waren van lokale bewoners die protesteerden tegen overlast. Echter, Pattern Up heeft nu bevestigd dat zij achter de actie zitten.
Amsterdam is niet de eerste stad waar deze stickers zijn verschenen. Eerder waren ze ook te vinden in steden als Londen, Brighton, Cambridge en Dublin, steeds aangepast aan de lokale huisstijl.
Roep om hervorming van drugsbeleid
Volgens een anoniem lid van Pattern Up is de actie bedoeld om het Nederlandse drugsbeleid ter discussie te stellen. Het collectief streeft naar decriminalisatie en zelfs legalisatie van drugs, om zo gebruikers makkelijker toegang te geven tot hulp. Ze pleiten ook voor het verstrekken van schone naalden en pijpen.
“Amsterdam is vrij vooruitstrevend, maar ondervindt ook de problemen die crack en heroïne wereldwijd met zich meebrengen,” aldus het lid van het collectief.
Reactie van de gemeente
Een woordvoerder van stadsdeel Centrum heeft aangegeven dat de stickers onmiddellijk worden verwijderd zodra ze worden opgemerkt. Er wordt ook onderzocht of er aangifte kan worden gedaan tegen het collectief. De leden van Pattern Up zijn echter niet bang voor juridische stappen. Ze betreuren het dat de focus ligt op het verwijderen van de stickers, in plaats van op de boodschap die ze proberen over te brengen.
“Dit lost het probleem niet op. Mensen zouden meer bezig moeten zijn met de boodschap achter de actie, dan met de stickers zelf. Het is niet zo dat je voor of tegen moet zijn, maar feit is wel dat er een probleem is dat opgelost moet worden,” aldus het collectief.