De organisatoren van de Indië-herdenking op de Dam in Amsterdam zijn verrast door het besluit van burgemeester Femke Halsema om de herdenking over te slaan. De reden voor haar afwezigheid is de geplande toespraak van de dochter van Raymond Westerling, een voormalige KNIL-strijder. In plaats daarvan zal Halsema een andere herdenking bijwonen.
Controverse rond Westerling
Raymond Westerling is een controversiële figuur in de Nederlandse geschiedenis. Hij wordt ervan beschuldigd de leiding te hebben gehad over massa-executies van Indonesiërs. Halsema heeft de keuze om zijn dochter te laten spreken op de Dam, waarbij ze pleit voor eerherstel en erkenning van haar vader, als ‘zeer ongepast en pijnlijk’ bestempeld. Volgens haar moet de herdenking vooral in het teken staan van de slachtoffers.
Reactie van de organisatie
Peggy Stein, de organisator van de herdenking, is verbaasd over Halsema’s besluit. Ze stelt dat Halsema op de hoogte was van het programma en dat het vreemd zou zijn als ze dit niet had gelezen. Stein vindt de actie van Halsema niet bij haar passen. Ze ziet geen probleem in de geplande toespraak van Westerling’s dochter, aangezien er Indische Nederlanders zijn die Westerling willen bedanken voor hun redding in Bandoeng.
Stein stelt dat het woord ‘ongepast’ niet de juiste omschrijving is voor de keuze van de toespraak. Ze had zelfs voorgesteld dat Halsema beide herdenkingen zou bijwonen. Stein vraagt zich af hoe het zal zijn voor de mensen die door Indonesiërs zijn vermoord, als Halsema wel naar de volgende herdenking gaat.
Onzekerheid over de komst van Westerling’s dochter
Stein geeft aan dat het nog niet zeker is of de dochter van Westerling daadwerkelijk naar de Dam zal komen. Ze laat deze beslissing aan haar over, gezien de gevoeligheid van de situatie, ook binnen de familie. Stein benadrukt dat de organisatie hier geen invloed op heeft.
Halsema’s keuze voor een andere herdenking
Halsema heeft ervoor gekozen om de Dekoloniale Indonesië-Nederland Herdenking bij het monument Indië-Nederland op het Olympiaplein bij te wonen. Volgens Halsema is dit een inclusieve herdenking, waarbij de verschillende groepen niet tegenover elkaar staan. Ze maakte haar besluit eerder bekend via een bericht op Instagram.