Coronavaccinatie in Amsterdam: Een uitdaging voor risicogroepen en ouderen

De coronavaccinatiecampagne in Amsterdam heeft tot frustratie geleid bij ouderen en mensen in risicogroepen. De lange wachttijden en beperkte beschikbaarheid van vaccinatielocaties in de stad hebben het voor velen moeilijk gemaakt om hun vaccin te krijgen.

Beperkte capaciteit en lange reistijden

Amsterdam heeft momenteel slechts twee vaccinatielocaties: één in Noord bij het Buikslotermeerplein en één in Nieuw-West aan de Aletta Jacobslaan. Er is ook een locatie in Amstelveen. Deze beperkte capaciteit heeft geleid tot lange wachttijden en het onvermogen om aan de vraag naar vaccins te voldoen.

Veel Amsterdammers, vooral degenen zonder eigen vervoer, worden gedwongen om ver buiten de stad te reizen voor hun vaccinatie. John Scherpenisse, die herstellende is van een gebroken heup en geen auto heeft, beschrijft zijn frustratie: “Ik moet minstens een uur reizen en het kost me een fortuin. En dat allemaal voor een vaccinatie die slechts een paar minuten duurt.”

De strijd om een afspraak te maken

Truusje, een 68-jarige vrouw in de risicogroep vanwege haar chronische ziekte van Lyme, had ook moeite om een vaccinatieafspraak te maken. Ze kreeg een locatie aangeboden ver buiten de stad en weigerde naar Utrecht te reizen voor haar vaccinatie. Na veel moeite slaagde ze erin om telefonisch een afspraak te maken bij de GGD in Noord.

Hoewel het officieel alleen is toegestaan om telefonisch een afspraak te maken als je geen DigiD hebt, was Truusje gedwongen om deze route te nemen nadat ze er niet in slaagde om online een afspraak te maken. “Het was een heel proces”, zegt ze. “Ik zat minutenlang aan de telefoon met een medewerker van de GGD.”

De toekomst van vaccinaties in Amsterdam

De GGD heeft aangegeven dat er momenteel wordt gewerkt aan het opschalen van de vaccinatiecapaciteit in Amsterdam. Ze verwachten dat de piek van de drukte over twee tot drie weken voorbij zal zijn en dat er dan meer ruimte beschikbaar zal zijn in de stad voor vaccinaties.

Hoewel dit goed nieuws is, blijft het voor veel ouderen en mensen in risicogroepen een uitdaging om hun vaccinatie te krijgen. Zoals John Scherpenisse het verwoordt: “We zijn allemaal wat ouder en willen beschermd zijn. Die mogelijkheid hebben we, maar het wordt ons bijna onmogelijk gemaakt om het vaccin te halen.”

Plaats een reactie