Andrew Tate, een Britse influencer met een aanzienlijke aanhang, voornamelijk onder jonge mannen, is een controversieel figuur. Ondanks zijn recente arrestatie op verdenking van seksueel geweld, blijft zijn populariteit onverminderd. Hoe kan het dat deze influencer zo’n grote fanbase heeft, ondanks zijn problematische gedrag? Psycholoog Thijs Launspach en burgemeester Femke Halsema proberen dit fenomeen te ontrafelen in het nieuwe jongerenprogramma ‘Nu Zijn Wij’ van AT5.
De rol van sociale media
Launspach, Halsema en de jongeren zijn het erover eens dat de populariteit van Tate grotendeels te danken is aan de verslavende algoritmes van sociale media. Deze algoritmes zorgen ervoor dat content van populaire figuren zoals Tate voortdurend wordt voorgeschoteld aan hun doelgroep.
Verouderde opvattingen over vrouwen
Halsema uit haar bezorgdheid over de manier waarop Tate over vrouwen denkt en spreekt. Ze merkt op dat er onder mannen en jongens nog steeds ouderwetse opvattingen over vrouwen bestaan. Deze opvattingen, die vrouwen als bezit zien en hen beperken in hun seksuele vrijheid, worden door figuren als Tate versterkt.
De zoektocht naar mannelijkheid
Student Julien wijst erop dat ook jongens onzeker zijn en op zoek zijn naar rolmodellen. Hij ziet positieve aspecten in Tate’s invloed, zoals het stimuleren van lichaamsbeweging en zelfzorg. Halsema erkent dat er bij jonge mannen een behoefte is om als mannelijk herkend te worden en dat veel jongens hierin zoekend zijn. Ze herinnert zich hoe in haar jeugd in de jaren 80, popsterren die zich opmaakten of jurken droegen, nog steeds als mannelijk werden beschouwd.
De noodzaak van betere voorbeelden
Launspach pleit al langer voor een verbod op sociale media voor jongeren onder de 16. Hij stelt dat het probleem niet zozeer bij individuen als Tate ligt, maar bij de technologie die dit soort voorbeelden voortdurend in de huiskamers brengt. Hij begrijpt dat jongens op zoek zijn naar voorbeelden van hoe ze man moeten zijn in deze wereld, maar waarschuwt dat sociale media vaak de verkeerde voorbeelden bieden.
In de uitzending van ‘Nu Zijn Wij’ gaan de jongeren ook in gesprek met de burgemeester over andere belangrijke thema’s zoals mentaal welzijn, wapenbezit en drugsgebruik. Het gesprek over Andrew Tate begint vanaf minuut 27:45.