Na bijna 150 jaar in het buitenland te hebben doorgebracht, is het beroemde schilderij ‘De lachende cavalier’ van Frans Hals terug in Nederland. Het kunstwerk is een van de hoogtepunten van de nieuwe tentoonstelling ‘Frans Hals’ in het Rijksmuseum, die op 16 februari haar deuren opent.
Frans Hals: een meester van de levendige portretkunst
Frans Hals staat bekend om zijn dynamische en levendige portretten, waarbij hij een losse penseelstreek hanteerde. Hij was een van de weinige kunstenaars in de 17e eeuw die lachende mensen afbeeldde, wat hem een baanbrekende positie in de kunstgeschiedenis opleverde. Na tentoonstellingen gewijd aan Rembrandt en Vermeer, is het nu de beurt aan Hals om in de schijnwerpers te staan in het Rijksmuseum.
De onbekende grootheid
“Hoewel de algemene bezoeker misschien niet meteen de naam Frans Hals herkent, willen we graag laten zien dat Hals een groot en internationaal podium verdient”, zegt conservator Tamar van Riessen. Hals, geboren in Antwerpen en woonachtig in Haarlem, was niet alleen een portrettist van Haarlemmers, maar ook van Amsterdammers – een zeldzaamheid in zijn tijd.
Internationale samenwerking
De tentoonstelling is een samenwerking tussen het Rijksmuseum, de National Gallery in Londen, de Gemäldegalerie in Berlijn en het Frans Hals Museum in Haarlem. ‘De lachende cavalier’, sinds 1870 te zien in de National Gallery in Londen, is dankzij een historische beslissing nu te bewonderen in het Rijksmuseum. “Het is ontzettend uniek dat we zo’n bijzonder en vroeg portret van Hals mogen tonen”, aldus Van Riessen.
Meer dan alleen de lachende cavalier
Naast ‘De lachende cavalier’ zijn er nog andere belangrijke werken van Hals te zien. Zo is het schuttersstuk ‘Feestmaal van de officieren van de Sint-Jorisschutterij’ voor het eerst buiten het Frans Hals Museum in Haarlem te bewonderen. Het Frans Hals Museum heeft daarnaast nog drie andere werken uitgeleend voor de tentoonstelling. De tentoonstelling ‘Frans Hals’ is te zien van 16 februari tot 9 juni 2024.