De onbezongen heldin: Loulou Oderkerk en haar verzetswerk

In de donkerste dagen van de Tweede Wereldoorlog, toen Amsterdam in de greep was van de Duitse bezetting, was er een jonge vrouw die zich onverschrokken inzette voor de onderdrukten. Haar naam was Maria Johanna Oderkerk, beter bekend als Loulou. Ze was een student aan de kweekschool naast de Joodse crèche aan de Plantage Kerklaan, maar haar ware roeping lag in het verzet.

De koerierster van de Trouw-groep

Loulou was een actief lid van de Trouw-groep, een verzetsorganisatie die een illegale krant uitgaf. Ze diende als koerierster, een rol die haar in staat stelde om niet alleen informatie, maar ook wapens en kopij te smokkelen. Maar haar meest opmerkelijke daad van verzet was misschien wel haar betrokkenheid bij het redden van Joodse baby’s uit de crèche.

De redding van Joodse kinderen

Met gevaar voor eigen leven hielp Loulou bij het smokkelen van deze onschuldige kinderen uit de crèche, een daad van moed die talloze levens heeft gered. Haar verzetswerk bleef echter niet onopgemerkt. In 1944 werd ze gearresteerd door de Duitse Sicherheitsdienst en gevangen gezet.

De gevangenschap en mishandeling

De gevangenschap was een periode van intense ontbering voor Loulou. Ze werd ernstig mishandeld, met name tijdens de verhoren. Haar rug werd kapotgeslagen, een feit dat ze zelf beschreef in een van haar brieven die later werden gevonden. Ondanks deze gruwelijke behandeling, bleef haar geest ongebroken.

De dwangarbeid in Huize Lydia

Na haar arrestatie werd Loulou te werk gesteld in Huize Lydia, waar Duitse militairen waren ingekwartierd. Ze werkte in de keuken, achter de vleesmachine, en werd samen met vier andere meisjes elke ochtend vanuit de cel naar Huize Lydia gebracht en ’s avonds weer terug. Ondanks de zware arbeid en de constante dreiging van de Duitse militairen, wist Loulou te ontsnappen.

De nalatenschap van Loulou Oderkerk

De moed en vastberadenheid van Loulou Oderkerk blijven een inspiratie voor ons allemaal. Haar verhaal wordt op 4 mei verteld door journalist Rianne Oosterom tijdens een lezing in Huize Lydia, als een eerbetoon aan deze onbezongen heldin van het verzet.

Plaats een reactie