De sleutel tot een leefbare compacte stad: de begane grond

Steden worden steeds dichter bevolkt. Om aan de groeiende vraag naar woningen te voldoen, kiezen veel gemeenten ervoor om binnen de bestaande stadsgrenzen te bouwen. Maar hoe zorg je ervoor dat zo’n compacte stad ook een aangename plek blijft om te wonen? De begane grond, ook wel de plint genoemd, speelt hierin een cruciale rol. In dit artikel duiken we dieper in op het belang van een goede plint en delen we het verhaal van een ondernemer in de nieuwe wijk Oostenburg.

De invloed van de begane grond op de stadsbeleving

Hans Karssenberg, planoloog bij onderzoeksbureau STIPO, heeft samen met zijn team jarenlang onderzoek gedaan naar de rol van de begane grond in de stadsbeleving. Een van de belangrijkste bevindingen is dat mensen de stad voornamelijk op ooghoogte ervaren. “Wanneer je door de stad loopt, bevindt je blikveld zich meestal 45 graden omhoog”, legt Karssenberg uit. “Hoewel de begane grond slechts tien procent van een gebouw beslaat, bepaalt het wel negentig procent van je straatbeleving.”

Ondernemen op de begane grond: een case study

Tara Bonimbie is een jonge ondernemer die een café heeft geopend op de begane grond in de nieuwe wijk Oostenburg. Ze kreeg een lege ruimte ter beschikking, die ze zelf moest inrichten. “Ik kreeg een betonnen doos die ik zelf moest invullen”, vertelt ze. Hoewel dit voor hoge kosten zorgde, kreeg ze financiële steun van de pandeigenaar en kon ze haar onderneming precies vormgeven zoals ze wilde. “Het gaf me vrijheid. Ik kon elk detail zelf bepalen.”

Hoewel de buurt volgens Bonimbie momenteel nog wat grijs en grauw is, ziet ze hoe het gebied langzaam tot leven komt en hoe de bewoners hier behoefte aan hebben. “Er worden veel activiteiten georganiseerd in de buurt en ik zie ook vaste klanten in mijn café komen.”

Meer weten?

Wil je meer te weten komen over het belang van de begane grond in de stadsbeleving? Bekijk dan de nieuwe documentaire ‘Straat op Ooghoogte’ van Bouw Woon Leef.

Plaats een reactie