De TCS Amsterdam Marathon, een van de grootste sportevenementen van het land, staat weer voor de deur. Deze zondag zullen duizenden hardlopers de uitdaging aangaan om een afstand van ruim 42 kilometer te overbruggen. Maar wat komt er allemaal kijken bij de organisatie van zo’n grootschalig evenement, vooral als het parcours dwars door de stad loopt?
De Voorbereiding
Volgens Nienke Slobbe, een van de organisatoren, is de voorbereiding van de marathon een enorme logistieke operatie. Het parcours, dat zich uitstrekt over 42 kilometer en 195 meter, loopt door verschillende delen van de stad. Dit betekent dat er veel moet gebeuren om de route veilig en toegankelijk te maken voor de deelnemers.
“We plaatsen meer dan 12.000 hekken langs het parcours om de lopers te begeleiden en de toeschouwers op een veilige afstand te houden,” legt Slobbe uit. “Daarnaast zijn er op de dag zelf ongeveer 600 verkeersregelaars aanwezig om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.”
Verkeersmaatregelen
Maar dat is nog niet alles. Om de veiligheid van de lopers te garanderen, moet het parcours ook volledig autovrij zijn. Dit is een enorme taak voor de afdeling verkeersvoorzieningen, die de afgelopen week druk bezig is geweest met het maken van 800 tijdelijke verkeersborden.
“Deze borden zijn bedoeld om het parcours autovrij te maken, zodat de marathonlopers ongestoord hun race kunnen lopen,” zegt Rob Wandelee, die verantwoordelijk is voor de productie van de tijdelijke verkeersborden. Hij voegt eraan toe dat automobilisten worden verzocht hun auto vóór zaterdag 23.00 uur van het parcours te verwijderen en elders te parkeren.
De TCS Amsterdam Marathon is dus niet alleen een fysieke uitdaging voor de deelnemers, maar ook een logistieke uitdaging voor de organisatoren. Maar met zorgvuldige planning en coördinatie, zijn ze er klaar voor om van dit evenement weer een groot succes te maken.