De toekomst van parkeren: Volautomatische parkeergarage opent in Amsterdam

De dag waarop 270 bewoners en ondernemers met een parkeervergunning hun auto’s kunnen parkeren in een volautomatische parkeergarage is eindelijk aangebroken. Deze futuristische parkeerfaciliteit, gelegen onder de Vijzelgracht in Amsterdam, is een plek waar de meeste mensen nooit zullen komen, maar waar hun auto’s veilig en efficiënt worden geparkeerd.

Hoe werkt het?

Gebruikers van de garage melden zich aan via een touchscreen, waar ze hun kenteken en een persoonlijke pincode invoeren. Ze krijgen dan een van de drie liftcabines toegewezen. Nadat ze hun auto in de liftcabine hebben geparkeerd, stappen ze uit en wordt de auto automatisch naar beneden gebracht en op een parkeerplek gezet. Deze plek kan in de loop van de tijd zelfs automatisch worden gewijzigd, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker. Zo krijgen bewoners die hun auto vaker gebruiken een gunstigere plek.

Uniek en veilig

“Dit is echt een uniek project”, zegt Alexander Brülle, projectleider bij bouwbedrijf Lödige Industries Group. De vijf verdiepingen tellende parkeergarage is volgens hem de grootste automatische parkeergarage in Nederland en is extreem veilig dankzij maatregelen zoals een CO2-blussysteem en talrijke brandmelders en sensoren.

Hoewel het parkeren in de garage enkele minuten kan duren, is Brülle niet bang voor mogelijke storingen. “Een storing kan altijd gebeuren, maar we hebben de mogelijkheid om vanuit ons bedrijf in Duitsland in de garage te kijken. We hebben veel camera’s in dit systeem om te zien wat er gebeurt. Daardoor kunnen we ook handmatig ingrijpen. Het systeem is uitgebreid getest.”

De kosten en baten

De bouw van de garage, die 270 nieuwe parkeerplekken biedt ter vervanging van 270 straatparkeerplekken, kostte ongeveer 20 miljoen euro, ofwel circa 74.000 euro per ondergrondse parkeerplek. Stephan van Tilburg, technisch projectmanager van de gemeente, vindt dat het geld goed besteed is. “Ik zie het als een toegevoegde waarde voor de stad en de buurt. We moeten vooral kijken naar wat het oplevert voor de buurtbewoners.”

Vanaf morgen is de garage geopend en kunnen de bewoners en ondernemers hun auto’s parkeren in deze unieke, volautomatische parkeergarage.

Plaats een reactie