Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft haar ontzetting uitgesproken over de recente toename van antisemitische incidenten, die volgens een rapport van het Algemeen Dagblad met 800 procent zijn gestegen sinds het oplaaien van het conflict in Israël en de Palestijnse gebieden. De burgemeester sprak haar afschuw uit tijdens een bezoek aan Auschwitz met een groep jongeren.
Verontrustende cijfers
Volgens het Algemeen Dagblad, dat zijn informatie baseert op gegevens van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), is het aantal antisemitische incidenten tegen Joden drastisch gestegen. Waar er normaal gesproken ongeveer dertien meldingen per dag zijn, waren dat er in oktober maar liefst 106. Het is belangrijk om op te merken dat deze cijfers geen rekening houden met kleinere vergrijpen.
Incidenten op scholen
Veel van deze incidenten vinden plaats op scholen. Een van de meest schokkende gevallen betreft een Joodse jongen die met een mes werd bedreigd, met een fles op zijn hoofd werd geslagen en vervolgens werd uitgescholden met antisemitische scheldwoorden. Daarnaast zijn er meldingen van het brengen van de Hitlergroet op verschillende scholen.
Halsema’s oproep
Vanuit Auschwitz reageerde burgemeester Halsema met afschuw op deze ontwikkelingen. “Dit is een nationale schande en onbeschrijflijk verdrietig,” zei ze. “Ik roep alle Amsterdammers op om op te komen voor hun Joodse buren, vrienden en stadgenoten. Zorg dat zij zich niet alleen en onveilig voelen.”
Halsema riep ook op tot actie. “Ik roep iedereen die slachtoffer is van intimidatie, bedreiging en discriminatie op om aangifte te doen,” zei ze. “Het stadsbestuur, de politie en justitie geven hier alle prioriteit aan. Weet dat wij dit niet accepteren.”
Amsterdamse situatie
Volgens Hans Wallage van het CIDI vindt minstens een vijfde van de incidenten plaats in en rond Amsterdam, met veel van deze incidenten die zich op scholen voordoen. Het CIDI ontvangt de meeste meldingen via de ouders van de getroffen scholieren.
Zero tolerance-beleid
Na de toename van het aantal meldingen heeft het CIDI contact opgenomen met de Amsterdamse politiek en brieven gestuurd naar de scholen waar incidenten hebben plaatsgevonden. Hoewel er politieke stappen worden ondernomen om de stijging aan te pakken, zegt Wallage dat scholen het moeilijk vinden om passend beleid uit te voeren, omdat het vaak om individuele gevallen gaat.
“Het bedreigen van iemand met een mes is natuurlijk iets anders dan iemand uitschelden omdat diegene Joods is, maar beide zijn zeer ernstig,” zegt Wallage. “Wij vinden dat scholen een zero tolerance-beleid moeten hanteren. Geen enkel incident dat met antisemitisme te maken heeft, zou getolereerd moeten worden.”