Financiering Amsterdamse islamitische basisscholen op losse schroeven

De toekomst van drie islamitische basisscholen in Amsterdam, bekend als de As-Siddieqscholen, hangt aan een zijden draadje. Onderwijsminister Mariëlle Paul heeft aangekondigd de financiering van deze scholen mogelijk stop te zetten in juli. Dit heeft geleid tot bezorgdheid bij andere islamitische basisschoolbesturen en gesprekken met onderwijswethouder Marjolein Moorman.

Impact op islamitisch onderwijs

Op dit moment zijn er dertien basisscholen in Amsterdam waar ouders en leerlingen terecht kunnen voor islamitisch onderwijs. Deze scholen bieden onderwijs aan meer dan 3.200 leerlingen, waarvan ongeveer 1.200 zijn ingeschreven bij de stichting I.S.A. Deze stichting beheert de drie scholen in kwestie – Al Maes, Al Jawhara en Al Yaqoet – die ook wel bekend staan als de ‘As-Siddieqscholen’.

Wethouder Moorman neemt de situatie zeer serieus en uit haar zorgen over de mogelijke gevolgen voor de leerlingen: “Het gaat hier om 1.200 kinderen. De continuïteit van hun onderwijs is van groot belang, dus dit is een situatie die me zorgen baart. Ik hoop dat het schoolbestuur in staat zal zijn om deze crisis op te lossen.”

Onzekere toekomst

De ISBO, de landelijke organisatie die islamitische basisscholen vertegenwoordigt, is verrast door de situatie. “Het is verbazingwekkend dat dit bestuur niet kan voldoen aan de voorwaarden van de minister. Het aanstellen van een directeur lijkt me niet zo moeilijk”, aldus bestuurder Rasit Bal. Hij roept andere scholen op zich voor te bereiden op een mogelijke sluiting, maar erkent dat dit niet mogelijk is zonder begeleiding.

Wethouder Moorman is in gesprek met schoolbesturen, het ISA-bestuur en het ministerie. “Het is aan de minister om te beslissen of de financiering wordt stopgezet of niet.” Maar er wordt ook nagedacht over de herplaatsing van de kinderen op andere scholen, een taak die bij de gemeente ligt. Hoewel ze nog weinig details kan geven, is ze ervan overtuigd dat er een oplossing zal worden gevonden: “De belangen van de kinderen staan altijd voorop.”

Spoedoverleg en volgende stappen

Er is inmiddels een spoedoverleg geweest, waarbij de As-Siddieqscholen afwezig waren. Koepelvoorzitter Bal vertelt: “Omdat ze zeggen dat het hen zal lukken een nieuwe directeur-bestuurder aan te stellen, hebben we besloten te vertrouwen dat het goed komt, samen met alle andere scholen. We kunnen nu niet meer doen. Ik hoop dat de gemeente een soort ‘calamiteitenwerkgroep’ inzet die werkt aan snelle en gerichte oplossingen.”

Het bestuur van de I.S.A., dat de drie scholen beheert, was niet bereikbaar voor commentaar. In de raadscommissie Onderwijs, die morgenochtend in de Stopera wordt gehouden, zal dit onderwerp op de agenda staan. Wethouder Moorman zal de situatie dan toelichten aan de raad.

Plaats een reactie