Flexibel groepscontract voor energiebeheer in Amsterdamse haven

In het havengebied van Amsterdam hebben diverse bedrijven een innovatieve stap gezet in hun energiebeheer. Samen met netbeheerder Liander hebben ze een flexibel groepscontract ondertekend. Dit contract is een reactie op de groeiende vraag naar elektriciteit als gevolg van de energietransitie. Het doel is om een evenwichtige stroomtoevoer te garanderen en te voorkomen dat bedrijven tijdelijk zonder stroom komen te zitten.

Samenwerking voor betere stroomverdeling

De 29 bedrijven die deel uitmaken van dit initiatief zijn verenigd in de Energie Coöperatie Amsterdamse Haven (ECAH). Door samen te werken en hun energiebehoeften te coördineren, kunnen ze de stroomtoevoer beter verdelen. Dit betekent dat ze kunnen aangeven wanneer ze meer of minder stroom nodig hebben, waardoor de netbeheerder de stroomtoevoer efficiënter kan regelen.

Verduurzaming van de haven

Volgens ECAH-bestuurder Gem Beemsterboer is dit een belangrijke stap voor de havenbedrijven. “Door samen te werken, kunnen de Amsterdamse havenbedrijven meer ruimte creëren op het elektriciteitsnet. Dit stelt hen in staat om hun ambities te realiseren en de haven verder te verduurzamen,” zegt Beemsterboer.

Behoud van bedrijven

Het Havenbedrijf hoopt ook dat dit initiatief zal helpen om nieuwe bedrijven aan te trekken en te behouden. Er is een groeiende bezorgdheid dat bedrijven Nederland zouden kunnen verlaten vanwege de toenemende energie-eisen. Liander ziet dit flexibele groepscontract als een mijlpaal en hoopt binnenkort soortgelijke contracten te kunnen sluiten op zeven andere locaties in het land.

Deze ontwikkeling in de Amsterdamse haven illustreert hoe bedrijven kunnen samenwerken om de uitdagingen van de energietransitie aan te gaan. Door flexibele energiecontracten te gebruiken, kunnen ze hun energiebeheer verbeteren, hun duurzaamheidsdoelen bereiken en bijdragen aan een stabielere energievoorziening voor iedereen.

Plaats een reactie