In 1941, midden in de donkerste dagen van de Tweede Wereldoorlog, vond een daad van moed en verzet plaats die tot op de dag van vandaag wordt herinnerd. De Februaristaking, een spontane werkonderbreking door de inwoners van Amsterdam, was een krachtig protest tegen de razzia’s van de nazi’s. Nu, 83 jaar later, wordt deze historische gebeurtenis herdacht op het Jonas Daniël Meijerplein.
Herdenking met bijzondere gasten
De herdenking, die om 16.45 uur begint, zal worden bijgewoond door burgemeester Halsema, die een toespraak zal houden. Een bijzondere gast is spokenword-artiest Benjamin Fro, wiens grootvader tijdens de oorlog in een werkkamp heeft gezeten. Hij zal een voordracht geven die ongetwijfeld de emoties van de dag zal weerspiegelen.
Traditioneel worden de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, evenals het Amsterdamse stadsbestuur, uitgenodigd om een krans te leggen. Dit jaar heeft Martin Bosma, voorzitter van de Tweede Kamer, aangekondigd niet aanwezig te zijn. Verschillende organisaties hadden aangegeven dat zijn aanwezigheid ongepast zou zijn, gezien de politieke standpunten van zijn partij.
Een dag van herdenking
De herdenking van de Februaristaking is slechts een van de evenementen die op deze dag plaatsvinden. Eerder op de dag, van 13.30 tot 14.30 uur, vindt er een andere herdenking plaats op de Zwanenburgwal. Hier zullen nabestaanden spreken van een man die deel uitmaakte van een van de eerste knokploegen van de staking en van een vrouw die tijdens de oorlog als kinderverzorgster in het verzet werkte.
De herdenking van de Februaristaking is een belangrijk moment om stil te staan bij de moed en het verzet van degenen die zich tegen onrecht verzetten. Het is een kans om te reflecteren op onze geschiedenis en de lessen die we daaruit kunnen trekken voor de toekomst. De herdenking zal live te zien zijn op AT5, SALTO en NH.