De Korte Muiderweg in Weesp staat op het punt om een grote transformatie te ondergaan. Volgens het huidige ontwerp zullen 57 populieren het veld moeten ruimen. Maar de bewoners van de aangrenzende wijk zijn vastbesloten om deze bomen te redden. Met een petitie die al 1900 keer is ondertekend en alternatieve plannen in de hand, hopen ze de gemeente en de projectontwikkelaar te overtuigen.
Actiegroep ‘Behoud Bomen Muiderweg’
De actiegroep ‘Behoud Bomen Muiderweg’ is van mening dat de voorgenomen kap van de populieren onnodig is. Ondanks dat de kapvergunning al is aangevraagd, hebben buurtbewoners Sara Oomen, Mark Postma en Niek Roozen vier alternatieve plannen voorgesteld aan de gemeente en de projectontwikkelaar. Eén van deze plannen lijkt kansrijk.
Veiligheid versus natuurbehoud
Projectontwikkelaar GEM Bloemendalerpolder wil de huidige fietspaden aan beide zijden van de weg vervangen door één tweerichtingsfietspad. Dit fietspad, met een voetpad ernaast, zou komen op de plek waar nu de populieren staan. Volgens de projectontwikkelaar zou dit de veiligheid van fietsers verbeteren.
Oomen is het hier echter niet mee eens. Volgens haar is de bewering dat het nieuwe ontwerp veiliger zou zijn, onjuist. Ze wijst erop dat fietsers die vanuit de wijk Weespersluis of Muiden naar het centrum van Weesp willen, altijd een keer moeten oversteken. Bovendien zou het nieuwe ontwerp minder ruimte bieden aan fietsers, wat volgens haar juist gevaarlijker is.
Alternatief plan
Postma stelt een eenvoudig alternatief voor: verbreed de bestaande fietspaden en voeg een wandelpad toe aan de andere kant van de bomen, waar nu een ongebruikte berm ligt. Dit zou de veiligheid van voetgangers ten goede komen.
De bestuurscommissie van Weesp, die onder andere het dagelijks bestuur van Weesp adviseert, steunt de bewoners in hun strijd. Ze pleiten voor meer inspraak van de bewoners bij het maken en uitvoeren van de plannen.
De gemeente heeft aangegeven dat er gesprekken zijn geweest tussen de actiegroep, de projectontwikkelaar en de gemeente. Naar aanleiding van deze gesprekken wordt overwogen om het voetpad te verbeteren en meer bomen te behouden. De alternatieven van de bewoners worden serieus overwogen. De uiteindelijke beslissing over het definitieve ontwerp ligt bij de wethouder.