Historisch Melkwinkeltje Begoniastraat Op de Markt

Het historische melkwinkeltje aan de Begoniastraat, dat tijdelijk dienst deed als museum, is nu te koop. De vraagprijs is bijna een half miljoen euro, een feit dat een bittere pil is voor Frits Prior, de voormalige museumhouder en vrijwilliger bij de Stichting Monumenten Amsterdam Noord (SMAS).

De strijd om het monument

Prior voerde jarenlang een strijd over de bestemming van het monument. Hij spande zelfs een rechtszaak aan tegen de gemeente in een poging zijn museum te behouden. Helaas voor hem oordeelde de rechter vorig jaar september dat de gemeente terecht een omgevingsvergunning had verleend aan de eigenaar, Ymere, die besloot er een koopwoning van te maken.

Prior vindt het ‘buitengewoon triest’ dat het pand nu voor een flinke prijs wordt verkocht. Hij gelooft dat de buurt stukjes in het straatbeeld nodig heeft die de geschiedenis van de stad levend houden.

Originele elementen en hedendaagse gemakken

Hoewel de Funda-omschrijving spreekt van ‘een subtiele combinatie tussen originele elementen en hedendaagse gemakken’, is er volgens Prior weinig monumentaals meer aan het pand. Hij zegt dat, afgezien van de boogramen, er nog maar één of twee oude scharnieren over zijn. De rest is volledig nieuw.

Prior heeft geen bezwaar tegen toekomstige bewoners, maar blijft bij zijn standpunt dat het huisje niet bedoeld is als woning. Hij wijst erop dat er sinds 1972 niemand in heeft gewoond en dat het formeel geen woning was, dus er is ook geen woning verloren gegaan.

Renovatie en toekomstige kosten

Tijdens de renovatie moest het pand bewoonbaar worden gemaakt, en de eerste stappen voor een badkamer en keuken zijn gezet. Toekomstige bewoners moeten echter nog wel rekening houden met aanzienlijke kosten. Volgens Prior zijn de muren nog niet gestuukt en zijn er nog geen badkamer en keuken, dus de uiteindelijke kosten zullen waarschijnlijk een ton boven de vraagprijs uitkomen.

Reactie van Stadsherstel

Stadsherstel, dat eerder een bod deed op het pand maar er niet uitkwam met Ymere, betreurt het dat het pand niet langer toegankelijk is voor het publiek. Een woordvoerder van Stadsherstel benadrukte echter dat het pand nog steeds een monument is en dat het feit dat het nu een woning is, past binnen alle regelgeving die is afgesproken met de gemeente.

Plaats een reactie