Het Marengoproces, een van de meest beruchte strafzaken in de Nederlandse geschiedenis, heeft een historisch vonnis opgeleverd. De zaak, die draait om zes moorden, vier pogingen tot moord en het voorbereiden van liquidaties, heeft de stad Amsterdam omgetoverd tot een toneel van geweld. De hoofdverdachte, Ridouan Taghi, is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.
De hoofdrolspelers en hun straffen
De eis van het Openbaar Ministerie was levenslang voor zes verdachten. Naast Taghi werden ook Razzouki en Mario R. tot levenslang veroordeeld. Mao, de broer van Mario R. en volgens het OM een belangrijke speler, kreeg een straf van 15 jaar en 8 maanden. Mohamed Razzouki en Achraf B., tegen wie ook levenslang was geëist, kregen respectievelijk 27 jaar cel en 29 jaar en 2 maanden.
Kroongetuige Nabil B., een centrale figuur in het proces, kreeg de straf die het Openbaar Ministerie tegen hem eiste: 10 jaar. Zijn getuigenis tegen de organisatie van Taghi leverde hem een minder zware straf op voor zijn daden.
Opluchting bij lokale ondernemers
Met het vonnis komt er voorlopig een einde aan het Marengoproces, dat werd gevoerd in de Bunker in Osdorp onder zware veiligheidsmaatregelen. Lokale ondernemers halen opgelucht adem. “We hebben er veel last van gehad”, zegt Martijn Wolfs, een van de ondernemers op het bedrijventerrein. “Ik vind het niet erg om buren te hebben die een feestje houden, maar vier keer per week is te veel, vooral als die buren al sinds 1997 naast je wonen.”
Gabriella Jagt, een andere ondernemer, bereidde haar klanten voor op de omstandigheden. “Ik vertelde hen dat we naast de Bunker zitten en dat er een zitting van het Marengoproces was. De beveiliging was dan extra hoog, dus ze moesten rekening houden met gewapende mannen op de weg.”
Andere lopende zaken
Naast het Marengoproces loopt ook de zaak rond de dood van Peter R. de Vries in de Bunker. De laatste dag van dat proces is donderdag. Een eventueel hoger beroep in de Marengo-zaak zal op Schiphol worden gehouden.