Op 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag, een dag die in het teken staat van vrouwenemancipatie. Deze dag vindt zijn oorsprong in 1908, toen vrouwen in New York staakten tegen slechte arbeidsomstandigheden. Twee jaar later werd 8 maart uitgeroepen tot Internationale Vrouwendag. In dit artikel richten we ons op de positie van vrouwen in de DJ-industrie en de strijd voor gendergelijkheid.
De Ondervertegenwoordiging van Vrouwelijke DJ’s
Hoewel de DJ-industrie in Nederland floreert, is er een opvallende afwezigheid van vrouwen in de top van de sector. Begin 2023 meldde de NOS dat de exportlijst van Nederlandse muziek voornamelijk mannelijke DJ’s bevatte. Ook in de top-5 van de rijkste DJ’s van Nederland, samengesteld door Quote in oktober 2023, was er geen enkele vrouw te vinden. Dit ondanks het feit dat er al decennialang veel vrouwelijke DJ’s op het podium staan.
Isis van der Wel, beter bekend als DJ Isis, begon al in de vroege jaren ’90 met draaien. Ze herinnert zich dat vrouwelijke DJ’s toen een zeldzaamheid waren. Een recent onderzoek van Buma Stemra toont aan dat vrouwen in de popindustrie anno 2023 nog steeds worstelen met een gebrek aan rolmodellen en vrouwelijke collega’s. Vrouwen voelen zich ook minder serieus genomen dan hun mannelijke collega’s en vinden het vaak moeilijk om hun werk onder de aandacht te brengen.
De Strijd voor Gendergelijkheid
Met de toenemende aandacht voor gendergelijkheid in de samenleving, begint er ook verandering te komen in de muziekindustrie. DJ Nicky Elisabeth, die haar carrière begon in de Marktkantine in Amsterdam, merkt dat er steeds meer vrouwelijke collega’s in de industrie komen. Ze ziet veel jonge vrouwelijke artiesten die hun plek in de muziekwereld veroveren.
Desondanks blijven er uitdagingen bestaan, zoals de moeilijkheid voor vrouwelijke DJ’s om een balans te vinden tussen hun carrière en een kinderwens. Isis merkt op dat de DJ-scene niet echt ‘moedervriendelijk’ is. Nicky ziet dat festivals steeds meer streven naar gendergelijkheid in hun line-ups, maar benadrukt dat de kwaliteit van de artiest altijd voorop moet staan.
Ze stelt voor dat labels en evenementen meer investeren in het ontwikkelen van talent, in plaats van te wachten tot het ‘rijp’ is om te plukken. Op deze manier kan de DJ-industrie een omgeving worden waarin zowel mannen als vrouwen kunnen floreren, ongeacht hun geslacht.