Deze week is de campagne ‘Kom op Amsterdam!’ gelanceerd, een initiatief dat zich richt op het bestrijden van discriminatie in de hoofdstad. Chanel Matil Lodik, een expert op het gebied van discriminatie en auteur van Het antiracismehandboek, is een van de drijvende krachten achter deze campagne.
De noodzaak van de campagne
De campagne ‘Kom op Amsterdam!’ is ontstaan uit de behoefte om Amsterdammers aan te moedigen om op te staan tegen discriminatie. Volgens Lodik is het cruciaal om je stem te laten horen wanneer je getuige bent van discriminatie. “Veel mensen maken discriminerende opmerkingen zonder zich te realiseren dat ze dat doen. Door hen hierop aan te spreken, kunnen we hen bewust maken van hun gedrag,” legt Lodik uit.
Discriminatie is helaas nog steeds een veelvoorkomend probleem in Amsterdam, ongeacht afkomst, huidskleur, lichaam, leeftijd, beperking, geslacht, seksuele geaardheid of levensovertuiging. Dit wordt bevestigd door verschillende voorbijgangers in de Wibautstraat. Een voetballer van Zeeburgia deelt haar ervaringen met discriminatie tijdens uitwedstrijden tegen Volendam, terwijl een meisje met Indonesische roots vertelt over de stereotypering die ze regelmatig ervaart.
Sta op tegen discriminatie
Het kan moeilijk zijn om je uit te spreken tegen discriminatie, maar Lodik biedt enkele suggesties voor hoe je dit kunt aanpakken. “Er zijn verschillende manieren om je uit te spreken tegen discriminatie, afhankelijk van je persoonlijkheid. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik vind wat je net zei niet oké.’ Of je kunt het direct benoemen en zeggen: ‘Ik weet zeker dat je het niet zo bedoelde, maar wat je net zei was discriminerend.’
Lodik benadrukt ook het belang van het ondersteunen van de persoon die gediscrimineerd wordt. “Als je ziet dat iemand gediscrimineerd wordt, vraag dan of het goed met ze gaat,” adviseert ze.
Met de campagne ‘Kom op Amsterdam!’ hoopt Lodik dat meer mensen zich bewust worden van discriminatie en de moed vinden om zich hiertegen uit te spreken. Alleen door dit te doen, kunnen we samen werken aan een inclusievere en rechtvaardigere stad.