In een historische gebeurtenis zijn twee digitale kunstwerken van de Amsterdamse kunstenaar Bram Reijnders naar de maan vervoerd. Deze kunstwerken, samen met werken van 220 andere kunstenaars, zijn op een chip geplaatst en maken deel uit van het allereerste ruimtemuseum. De SpaceX van Elon Musk, een commerciële ruimtevaartorganisatie, heeft deze bijzondere lading naar de maan gebracht.
Een boodschap voor de mensheid, niet voor aliens
Hoewel het idee van kunst op de maan tot de verbeelding spreekt, is het doel van deze onderneming niet om buitenaardse wezens te vermaken. Volgens Reijnders is het doel om mensen bewuster te maken van de noodzaak om zorgvuldiger om te gaan met onze planeet. De kunstwerken dienen als een soort cultureel erfgoed van de mensheid, een herinnering voor het geval de aarde ooit vergaat.
De kunstwerken van Reijnders
Reijnders heeft twee kunstwerken gecreëerd voor dit unieke ruimtemuseum, beide met een focus op het klimaat. Het eerste werk, getiteld “The Faces of Climate Change”, is een driedimensionale wereldbol bezaaid met gezichten, bedoeld om een gezicht te geven aan klimaatverandering. Zijn tweede werk is een fantasievol strand met klimaatvluchtelingen. “We vieren de schoonheid van de wereld, maar als je beter kijkt, zie je dat de mensen klimaatvluchtelingen zijn”, legt de kunstenaar uit.
Gezelschap van Picasso en Beyoncé
Reijnders bevindt zich in goed gezelschap op de maan. De chip bevat ook werken van wereldberoemde kunstenaars zoals Picasso, Beyoncé en Jeff Koons. Reijnders was aanvankelijk sceptisch toen hij hoorde dat hij was geselecteerd om naast deze grootheden te staan. “Ik kon het in het begin niet geloven, maar naarmate de tijd vorderde, bleek het toch waar te zijn. Ik sta in een indrukwekkende rij”, zegt hij.
Deze historische gebeurtenis markeert een nieuwe fase in de manier waarop we kunst en cultuur kunnen delen en bewaren, en dient als een krachtige herinnering aan de noodzaak om onze planeet te beschermen.