Wonen in een monumentaal pand kan een unieke ervaring zijn, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Zo kunnen bewoners te maken krijgen met tocht, vocht en kou, en is het vaak niet mogelijk om dubbel glas te plaatsen vanwege de monumentale status van het pand. Maar een bewoonster van een 17e-eeuws huis in het centrum heeft onlangs een belangrijke overwinning behaald: op last van de kantonrechter mag zij haar ramen laten vervangen door dubbel glas.
Wooncomfort versus monumentale status
De bewoonster van het 17e-eeuwse pand had zoveel last van de kou dat haar woongenot eronder leed. Ze vroeg de beheerder om betere isolatie, inclusief dubbel glas. De beheerder stemde in, maar alleen als de bewoonster bereid was om een huurverhoging te accepteren. Volgens de beheerder is het algemeen bekend dat de isolatiekwaliteit van een monumentaal pand minder is dan die van een nieuwbouwwoning, en zou betere isolatie neerkomen op een woningverbetering waar de huurder zelf voor moet betalen.
De rol van de kantonrechter
De kantonrechter was het echter niet eens met de beheerder. Volgens de rechter speelt het feit dat het pand een monument is en uit de 17e eeuw stamt geen rol bij de beoordeling van de aanwezigheid van enkel glas. De rechter wees erop dat er inmiddels andere aanpassingen aan het comfort van deze tijd hebben plaatsgevonden in de woning, en dat de normen voor wooncomfort uit het verleden niet langer de maatstaf kunnen zijn.
Energiecrisis en woonlasten
De rechter nam ook de huidige energiecrisis in overweging. De kosten voor het verwarmen van een slecht geïsoleerde woning worden een steeds groter deel van de maandelijkse uitgaven. Isolatiemaatregelen, zoals dubbel glas, kunnen deze kosten enigszins verminderen en zo de woonlasten voor de huurder betaalbaar houden. Bovendien merkte de bewoonster op dat tegenwoordig de meeste woningen in de particuliere sector dubbel glas hebben, wat door de rechter als de nieuwe norm werd erkend.
Veranderingen in de wetgeving
De rechter verwees ook naar het voornemen van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) om het woningwaarderingsstelsel voor zelfstandige woonruimte aan te passen. Als deze wet wordt aangenomen, krijgen woningen met energielabels E, F en G aftrekpunten. Dit zou de druk op verhuurders verhogen om hun panden beter te isoleren.
De verhuurder van het 17e-eeuwse pand heeft nu vier maanden de tijd om het enkel glas te vervangen. Deze uitspraak kan een precedent scheppen voor andere bewoners van monumentale panden die worstelen met vergelijkbare problemen.