Als je de campus Uilenstede in Amstelveen bezoekt, is het onmogelijk om de 24 meter hoge muurschildering te missen. Dit indrukwekkende kunstwerk roept een scala aan emoties op bij de studenten die het aanschouwen. Van gevoelens van machteloosheid en verdriet tot herkenning, het kunstwerk raakt een gevoelige snaar. En dat is precies de bedoeling, volgens de kunstenaar, Judith de Leeuw. Ze hoopt dat het kunstwerk mensen aanzet tot nadenken en een dialoog over mentale gezondheid op gang brengt.
De eenzaamheid onder jongeren
GZ-psycholoog Najla Edriouch legt uit dat twee derde van de jongeren worstelt met gevoelens van eenzaamheid. Ondanks deze alarmerende cijfers, vinden veel jongeren het moeilijk om over hun gevoelens te praten. Terwijl juist het uiten van deze gevoelens kan helpen om je beter te voelen.
De boodschap achter het kunstwerk
De Leeuw wil met haar kunstwerk mensen aan het denken zetten. Ze legt uit dat het kunstwerk een jonge vrouw toont die van een springplank springt. Tijdens haar val werpt ze haar masker af en wordt ze opgevangen door een groep mensen die ook hun maskers hebben afgezet. Dit symboliseert het proces van het openlijk delen van je gevoelens en de steun die je kunt ontvangen van anderen wanneer je dit doet.
Een persoonlijk verhaal
Mees van Rijswijk, een student die zich een tijd eenzaam heeft gevoeld, herkent zich in het kunstwerk. Hij vertelt dat hij zich tijdens de lockdowns isoleerde van zijn vrienden en moeite had om over zijn gevoelens te praten. Uiteindelijk nam hij de sprong en deelde hij zijn gevoelens met de mensen om hem heen. Hij ontdekte dat zijn gevoelens serieus werden genomen en dat hij niet alleen was.
Inspiratiebron en onthulling
De Leeuw haalde inspiratie voor haar kunstwerk uit de podcast ‘Hey, het is oké’, waarin vijf jongeren, waaronder Mees, hun ervaringen met eenzaamheid deelden. De podcast is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Staatssecretaris Maarten van Ooijen was aanwezig bij de onthulling van het kunstwerk en sprak de hoop uit dat het kunstwerk jongeren zou inspireren om over hun gevoelens te praten. Het kunstwerk is een krachtige herinnering dat niemand er alleen voor staat.