Nationaal Holocaustmuseum: Een maand open, duizenden geraakt

Het Nationaal Holocaustmuseum heeft een maand na de opening al meer bezoekers getrokken dan verwacht. Ondanks de onrustige start door demonstraties tegen de komst van de Israëlische president bij de opening, heeft het museum in de afgelopen weken een gestage stroom van bezoekers gezien. Tot nu toe hebben 17.000 mensen de tentoonstelling bezocht, een ervaring die niemand onberoerd laat.

Een steen met een verhaal

Een van de bezoekers vertelt over een steen die tentoongesteld wordt, afkomstig uit de steengroeve bij Mauthausen. De steen, die 50 kilo weegt, moest door Joodse gevangenen naar boven worden gesjouwd. De gevaarlijke trap en de zware last zorgden ervoor dat velen hun leven verloren. Het verhaal van een niet-Jood die de steen overnam van een Jood die het niet kon dragen, raakt de bezoeker diep. Het roept de vraag op: wat zouden wij doen als we voor zulke keuzes kwamen te staan?

Bezoekers van over de hele wereld

Het Nationaal Holocaustmuseum, dat op 10 maart zijn deuren opende, trekt dagelijks gemiddeld 550 bezoekers. Onder hen zijn veel Nederlandse families, mensen met een Joodse achtergrond die lang op dit museum hebben gewacht, maar ook bezoekers uit Duitsland en de Verenigde Staten. Conservator Annemiek Gringold merkt op dat veel bezoekers aangeslagen zijn na hun bezoek. Ze verblijven gemiddeld tweeënhalf tot drie uur in het museum, aanzienlijk langer dan in een kunst- of historisch museum van vergelijkbare grootte.

Speelgoed met een tragische geschiedenis

Twee scholieren die het museum bezoeken, zijn bijzonder geraakt door het speelgoed van de slachtoffers. Een poppenhuis, ooit het speelgoed van een meisje dat later in Auschwitz werd vermoord, brengt de tragische geschiedenis dichtbij. Het zijn de gebruiksvoorwerpen van mensen die een heel leven voor zich hadden, maar op een onrechtvaardige manier om het leven kwamen.

Educatieve programma’s

Conservator Annemiek Gringold merkt op dat het museum niet alleen individuele bezoekers trekt. Al 50 scholen hebben zich aangemeld voor een educatief programma. Gringold hoopt vanaf september dagelijks 10 schoolklassen te kunnen ontvangen, om zo de herinnering aan de Holocaust levend te houden en toekomstige generaties te onderwijzen over deze donkere periode in de geschiedenis.

Plaats een reactie