De grond op de locatie van de Bijlmerramp, die plaatsvond in 1992, wordt momenteel onderzocht door een onafhankelijk bureau. Het doel van dit onderzoek is om te bepalen waar en in welke hoeveelheden schadelijke stoffen aanwezig zijn, en of deze hoeveelheden voldoen aan de huidige regelgeving. De onderzoekers nemen grondmonsters op ongeveer 20 verschillende locaties, die vervolgens in een laboratorium worden geanalyseerd.
De aanwezigheid van PFOS
De onderzoekers, gekleed in beschermende pakken, nemen bodemmonsters op de locatie van de Bijlmerramp. Sinds 2017 is bekend dat de bodem daar de schadelijke stof PFOS bevat. PFOS, een type per- en polyfluoralkylstof (PFAS), werd in het verleden gebruikt in blusschuim. Dit blusschuim werd gebruikt om het vuur te bestrijden na de vliegtuigramp in 1992.
“We verwachten dat er PFAS in de bodem zit, vooral in de eerste anderhalve meter, vanwege de afspoeling van het blusschuim”, legt bodemonderzoeker Jelle de Gier uit. “Hoeveel er precies in zit, zal blijken uit de analyses.” Afhankelijk van de resultaten kunnen er maatregelen worden genomen.
De risico’s van PFOS
PFOS kan schadelijk zijn voor zowel mensen als het milieu. Het kan het immuunsysteem beschadigen, kanker veroorzaken en een zwangerschap beïnvloeden. Bovendien wordt de stof niet afgebroken in het lichaam. Sinds mei zijn er strengere regels over hoeveel PFOS er in de bodem mag zitten. Hoewel PFOS onder de grasmat zit, lopen omwonenden volgens de GGD geen direct gevaar. Desondanks heeft de aankondiging van het onderzoek voor onrust in de buurt gezorgd.
Nieuwe regelgeving leidt tot nieuw onderzoek
“Het wordt opnieuw gecontroleerd”, zegt Vayhishta Miskin, stadsdeelbestuurder Zuidoost. “Het is in het verleden al onderzocht. Het voldeed toen aan de normen. Maar nu hebben we nieuwe normen vastgesteld, en daarom wordt het opnieuw onderzocht.”
De Gier voegt toe: “In 2017 is hier gekeken naar het grondwater. Daar zat wel wat in. Sinds 2017 en nu is er op het gebied van PFAS veel veranderd in termen van waar het zit en wat de risico’s zijn.” De omwonenden zullen in februari worden geïnformeerd over wanneer de onderzoeksresultaten bekend zijn.