Onzekerheid over stadswarmte tarieven: Kan Amsterdam in 2040 aardgasvrij zijn?

De toekomst van stadswarmte als een haalbare optie voor de energietransitie in Amsterdam is momenteel onzeker. Dit komt door het ontbreken van overeenkomsten over de tarieven voor stadswarmte. De vraag is nu of de stad in 2040 aardgasvrij kan zijn, een doelstelling die wethouder Rutger Groot Wassink nog steeds nastreeft. Hij is optimistisch dat er binnenkort een betaalbare oplossing zal zijn, inclusief compensatie voor bewoners.

Verdeeldheid in de gemeenteraad

De gemeenteraad is verdeeld over de toekomst van stadswarmte, vooral nu er onzekerheid is over de toekomstige prijzen. De onderhandelingen tussen energiebedrijf Vattenfall, woningcorporaties en de gemeente zijn vastgelopen. Ondanks deze uitdagingen, blijft Groot Wassink overtuigd van de noodzaak om van gas af te stappen.

“Het is teleurstellend dat beloftes aan huurders niet zijn nagekomen”, zegt de wethouder. “We moeten ervoor zorgen dat huurders er niet op achteruit gaan. Als gemeente moeten we in staat zijn om hen te compenseren.”

De uitdaging van de energietransitie

Groot Wassink erkent dat de doelstelling om in 2040 van het gas af te zijn, een uitdaging is. “We zijn afhankelijk van wetgeving en van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De gemeenteraad wil dat we alles op alles zetten om de doelstelling alsnog te halen.”

De wethouder wijst op de rol van de ACM in het aanpakken van de oorzaken van het toegenomen vastrecht. Dit heeft geleid tot hogere kosten voor bewoners die gebruik maken van stadswarmte. “We gaan kijken hoe we de bewoners kunnen compenseren”, belooft Groot Wassink.

Op zoek naar een oplossing

Groot Wassink verwacht binnenkort met een oplossing te komen voor de huidige impasse. “We gaan goed kijken wat we nodig hebben om de energietransitie op een goede manier voort te zetten. We willen de doelstelling halen zonder huurders te benadelen. Dat betekent dat we opnieuw in gesprek gaan met corporaties, Vattenfall en de Rijksoverheid.”

Plaats een reactie