Open Monumentendag: Een unieke blik op Amsterdam Zuidoost

Op 9 en 10 september wordt de jaarlijkse Open Monumentendag gehouden, een evenement waarbij normaal gesloten locaties hun deuren openen voor het publiek. Dit jaar ligt de focus op ‘Ontmoetingsplekken’, en in Amsterdam Zuidoost krijgen bezoekers de kans om de monumentale woonflats Groenhoven en de Gouden Leeuw te verkennen. Architect Wouter Pocornie, die in deze buurt opgroeide, zal een rondleiding geven door zijn stadsdeel.

De jongste monumenten van de Bijlmer

De tour begint bij de woonflats Groenhoven en de Gouden Leeuw. Ondanks dat ze slechts een halve eeuw geleden zijn gebouwd, in respectievelijk 1969 en 1975, zijn deze flats de jongste monumenten in de Bijlmer. Dit is te danken aan hun unieke kruisvormige architectuur, een ontwerp dat destijds afweek van de typische honingraatflats die de wijk kenmerkten.

Pocornie, die zijn jeugd doorbracht in en rond de Gouden Leeuw, herinnert zich levendig hoe de flats dienden als ontmoetingsplekken: “Ik heb veel tijd doorgebracht op de speelplaatsen tussen de flats en in de gemeenschappelijke ruimtes in de flat. Mijn ouders hebben elkaar zelfs ontmoet in een van deze ruimtes.”

Organische architectuur in het Zandkasteel

Naast de woonflats neemt Pocornie de bezoekers ook mee naar het Zandkasteel in de Amsterdamse Poort. Dit voormalige ING-hoofdkantoor, nu een mix van huur- en koopwoningen, horeca en kantoren, is het eerste monument in de Bijlmer. Het gebouw, ontworpen volgens de principes van de antroposofische architectuur, heeft geen enkele hoek van 90 graden, een kenmerk van organische architectuur.

“Het Zandkasteel heeft een bijzondere rol gespeeld in de ontwikkeling van de Bijlmer”, zegt Pocornie. “Als kind van de Bijlmer is mij altijd verteld dat er geen 90 graden hoek in dit gebouw zit, een voorbeeld van organische architectuur.”

Op zaterdag 9 september en zondag 10 september krijgen bezoekers de kans om deze unieke architecturale parels van Amsterdam Zuidoost te ontdekken, onder begeleiding van Wouter Pocornie.

Plaats een reactie