Stel je voor: je bent een internationale student, je hebt net een kamer gevonden in je nieuwe studiestad, je hebt de huur en de borg betaald, maar bij aankomst blijkt de kamer niet te bestaan of al bewoond te zijn. Dit is precies wat Juraj, een masterstudent uit Slowakije, overkwam toen hij in de Geuzenbuurt in Amsterdam aankwam en voor een gesloten deur stond. Nu verblijft hij in een hostel en zoekt hij dringend naar een nieuwe woonruimte.
De val van de valse verhuurder
Juraj was voorzichtig. Hij vroeg om foto’s en een videogesprek met een huidige bewoner voordat hij akkoord ging met zijn nieuwe huisbaas. Hij zocht zelfs het adres op Google Maps op om te controleren of het overeenkwam met de foto’s. Overtuigd dat alles in orde was, maakte hij de huur voor een maand en een extra bedrag voor de borg over, in totaal 1400 euro.
Maar kort daarna begonnen de problemen. De eerste betaling mislukte en nadat de tweede poging wel lukte, vroeg de huisbaas om nog meer geld, zogenaamd om de inschrijving bij de gemeente te regelen. Juraj weigerde en vanaf dat moment hoorde hij niets meer van de huisbaas. Bij aankomst in Amsterdam deed niemand de deur open en de buren bevestigden dat het adres al lang door andere mensen werd bewoond. Niemand herkende de foto van de huidige bewoner met wie Juraj had gesproken.
De harde realiteit van de studentenwoningmarkt
Volgens de studentenvakbond ASVA is het verhaal van Juraj geen uitzondering. “We zien dit elk jaar. Dit is wel een extreem geval, maar ik denk dat dit tientallen keren per zomer gebeurt”, zegt bestuurder Bor van Zeeland. Hij adviseert om nooit te betalen voor kamers die niet persoonlijk zijn bezichtigd, zelfs als dat betekent dat je een extra reis naar Nederland moet maken. Studenten kunnen ook de voorwaarden van hun huurcontracten laten controleren door de ASVA en stichting !WOON.
Met de toenemende vraag naar studentenkamers denkt de ASVA dat het niet verstandig is om nog meer internationale studenten naar Nederland te laten komen. Van Zeeland pleit ook voor meer actie van de gemeente, zoals het bouwen van meer studentenhuisvesting.
Advies aan internationale studenten
Terwijl Juraj in een hostel verblijft en hoopt nog iets te vinden voordat zijn master volgende week begint, roepen de ASVA en Amsterdamse onderwijsinstellingen internationale studenten zonder woonruimte op om niet naar Nederland te komen. Hoewel dit hard klinkt, is het bedoeld om studenten te beschermen tegen oplichting en de stress van het niet hebben van een woning. Studenten die zich tijdig uitschrijven, kunnen volgens Van Zeeland hun collegegeld terugkrijgen.