Overheid start pilot om lachgascilinders uit afval te filteren

De Nederlandse overheid heeft een pilotproject gelanceerd om lachgascilinders uit afvalstromen te verwijderen. Dit initiatief, dat 450.000 euro kost, is bedoeld om explosies in afvalverbrandingsovens te voorkomen. Het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) heeft echter kritiek geuit op deze maatregel, omdat het volgens hen niet voldoende is om het probleem aan te pakken.

Explosies door lachgascilinders

De afgelopen tijd heeft het AEB te maken gehad met een toenemend aantal explosies veroorzaakt door lachgascilinders. Deze situatie heeft niet alleen geleid tot gevaarlijke omstandigheden, maar ook tot aanzienlijke schade. In een poging om dit probleem aan te pakken, heeft het AEB vorig jaar een statiegeldactie opgezet om te voorkomen dat deze cilinders in het afval terechtkomen. Aanvankelijk werd er tien euro uitgekeerd voor elke ingeleverde cilinder, maar dit bedrag werd later gehalveerd.

Stopzetting van de inname

In februari van dit jaar heeft het AEB besloten om de inname van lachgascilinders stop te zetten. Volgens directeur Wim van Lieshout heeft het bedrijf met deze actie aangetoond dat een statiegeldregeling effectief kan zijn. Hij riep het kabinet op om deze bevindingen serieus te nemen en een landelijke regeling met een retourpremie voor de inname van lachgascilinders in te voeren.

Reactie van het kabinet

Hoewel het kabinet begrip heeft voor de moeilijke situatie waarin de afvalsector zich bevindt, is een landelijke statiegeldregeling voor lachgascilinders volgens hen niet mogelijk. Dit komt omdat lachgas een illegaal product is. In plaats daarvan heeft het kabinet besloten om een pilotproject te starten om deze cilinders uit de afvalstromen te halen. Het AEB heeft echter aangegeven dat de sector niet om een dergelijke pilot heeft gevraagd en dat ze hadden gehoopt op meer actie van de overheid om dit probleem op te lossen.

Tijdelijke inleverpremie en preventie

Als tijdelijke oplossing staat het kabinet gemeenten toe om een inleverpremie in te voeren. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan het verminderen van het gebruik van lachgas onder jongeren, onder andere via het Trimbos-instituut. Deze maatregelen zijn bedoeld om de problematiek rondom lachgascilinders aan te pakken, in afwachting van een duurzame oplossing.

Plaats een reactie