Mohamed Bah, beter bekend als Mo, is een drukbezette man. Hij is niet alleen bezig met het opleiden van een nieuwe generatie mediamakers, maar ook met tal van andere projecten. Een van zijn meest recente prestaties is een app die mensen helpt bij het vinden van voedsel en onderdak in de stad. Maar het project dat hem het meest na aan het hart ligt, is zijn podcast City Rights Radio.
City Rights Radio: Een platform voor ongedocumenteerde migranten
City Rights Radio, nu in zijn derde seizoen, is een podcast die Mo in 2021 heeft opgezet om ongedocumenteerde migranten te helpen overleven zonder papieren. Mo, zelf een migrant uit het West-Afrikaanse Guinea, weet maar al te goed hoe het is om te moeten overleven zonder de juiste documenten. Hij heeft zelf de reis gemaakt, in een bootje over de Middellandse Zee, naar Nederland.
Na zijn aankomst in Nederland moest hij zelf uitzoeken waar hij terecht kon voor basisbehoeften zoals voedsel en onderdak. “Ik weet dus hoe het is,” zegt Mo. “Het niet kunnen openen van een bankrekening, of slechte toegang tot gezondheidszorg – dit zijn allemaal problemen die een domino-effect hebben op het leven van veel mensen.”
Veranderen van het beeld van migranten
Naast het bieden van praktische hulp, hoopt Mo ook het beeld dat in Nederland bestaat over migranten te veranderen. Dit was een andere motivatie om zijn podcast te starten. “Ik had geen platform om onze verhalen te vertellen. Ik merkte dat als ik met iemand praatte over waar ik vandaan kom of hoe ik ben opgegroeid, ze me meer als mens zagen. Daarom ben ik gaan nadenken over hoe ik dat op grotere schaal zou kunnen doen.”
Ondanks dat hij nu zelf een verblijfsvergunning heeft, denkt Mo er niet aan om te stoppen met zijn podcast. Integendeel, hij is momenteel bezig met het opleiden van anderen die ook geïnteresseerd zijn in het maken van een podcast. Mo heeft zichzelf alles aangeleerd, van het monteren tot het opnemen, en wil nu anderen helpen om dezelfde fouten te vermijden. “Ik wist niet hoe je moest monteren en heb bijna alles moeten googelen. Nu weet ik hoe het moet. Zo hoeven zij dus niet dezelfde fouten te maken.”