ProRail voorziet volledige stillegging hogesnelheidslijn voor reparaties

ProRail, de Nederlandse spoorbeheerder, heeft aangekondigd dat de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Rotterdam mogelijk volledig buiten dienst zal zijn tijdens de geplande reparatiewerkzaamheden aan de viaducten. Deze ingrijpende maatregel is noodzakelijk vanwege scheuren in de viaducten, veroorzaakt door een constructiefout. De reparatie van deze schade wordt door ProRail omschreven als ‘buitengewoon complex’.

Verlaagde snelheid en mogelijke stillegging

John Voppen, algemeen directeur van ProRail, heeft deze informatie gedeeld met de NOS. Eerder had ProRail al aangekondigd dat de snelheid op meerdere delen van het traject tussen Amsterdam en Rotterdam verlaagd moest worden vanwege de ontstane scheurtjes in de bruggen en viaducten. Hoewel er aanvankelijk werd gedacht dat er minder treinen op het traject zouden kunnen rijden, is nu duidelijk dat de hogesnelheidslijn volledig buiten dienst kan zijn tijdens de reparatiewerkzaamheden. “Als die viaducten gerepareerd worden, dan kunnen daar op dat moment geen treinen overheen rijden. Zo simpel is het”, aldus Voppen.

Start van de werkzaamheden nog onbekend

Het is nog niet bekend wanneer de reparatiewerkzaamheden zullen beginnen. ProRail is momenteel in overleg met experts uit binnen- en buitenland om de beste aanpak voor de reparatie van de viaducten te bepalen. Totdat de werkzaamheden beginnen, blijven de treinen op het traject rijden, zij het met een lagere snelheid bij de beschadigde constructies. Dit resulteert in een minimale vertraging van vijf minuten, die kan oplopen tot een kwartier.

Constructiefout leidt tot scheurtjes

In het najaar van 2022 werd een constructiefout ontdekt in een viaduct bij het Zuid-Hollandse dorp Rijpwetering. Deze fout leidde tot het ontstaan van scheurtjes, waardoor de gebruikelijke snelheid van 300 kilometer per uur niet langer veilig was. Op dit deel van het traject is de snelheid nu beperkt tot 80 kilometer per uur. Omdat negen andere constructies op dezelfde manier zijn gebouwd, heeft ProRail een onderzoek ingesteld naar de kwaliteit van deze bruggen en viaducten. Uit dit onderzoek is gebleken dat vijf van deze negen constructies niet sterk genoeg zijn, waardoor de maximumsnelheid op deze locaties is verlaagd naar 120 kilometer per uur.

Plaats een reactie