Standbeeld ter ere van Leendert Pop: Een eerbetoon aan de vergeten geschiedenis

Na een jaar van toewijding en hard werk heeft kunstenares Louise Schiffmacher een standbeeld voltooid ter ere van Leendert Pop, een Joodse man die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gedeporteerd en vermoord. Het standbeeld, dat nu trots aan de Weesperzijde langs de Amstel staat, is een eerbetoon aan Pop en de vele andere bewoners van het voormalige pension Verdooner die hetzelfde lot ondergingen.

De ontdekking van een vergeten verhaal

Louise en haar man Henk Schiffmacher ontdekten veertien jaar geleden dat hun huis aan de Weesperzijde ooit een pension was voor Joodse ouderen. Deze ontdekking kwam na het lezen van een artikel in het Parool. Op 5 mei 2010 stelden ze hun huis open voor het publiek en ontmoetten ze Maurice de Jong, de achterkleinzoon van Leendert Pop. De Jong had een foto van zijn overgrootvader bij zich, die de Schiffmachers jarenlang thuis bewaarden.

Het creëren van een eerbetoon

Toen de foto begon te verkleuren, besloten de Schiffmachers dat het tijd was om actie te ondernemen. Ze wilden een eerbetoon brengen aan de voormalige bewoners van het pension. In plaats van 39 struikelstenen te plaatsen, koos Louise ervoor om een standbeeld te maken van Leendert Pop. “Het is de enige bewoner die ik als gedaante heb gezien, maar het beeld staat voor alle bewoners van het pension. En voor alle Joodse bewoners uit de buurt die hier zijn weggerukt”, legt Louise uit.

De onthulling van het standbeeld

In samenwerking met stadsdeel Oost kreeg het standbeeld een prominente plek aan de Weesperzijde langs de Amstel. De Jong was aanwezig bij de onthulling van het beeld en deelde zijn persoonlijke herinneringen aan zijn overgrootvader. Hij vertelde hoe zijn opa zag hoe Leendert Pop op 7 februari door de nazi’s werd meegenomen tijdens een razzia in Amsterdam. De Jong was ontroerd door het eerbetoon aan zijn overgrootvader en de andere pensionbewoners. “Erg mooi voor hem en de andere pensiongangers”, zei hij.

Het standbeeld van Leendert Pop is meer dan alleen een eerbetoon aan één man. Het is een herinnering aan een tragische periode in de geschiedenis en een eerbetoon aan de vele levens die verloren zijn gegaan. Het is een stukje geschiedenis dat nu voor altijd deel uitmaakt van de Weesperzijde.

Plaats een reactie