Station Zuid krijgt nieuwe dakdelen van miljoenen kilo’s

Vanaf vanavond zal er een indrukwekkende operatie plaatsvinden bij station Zuid in Amsterdam. Twee gigantische betonnen dakdelen, met een gewicht van drie en vier miljoen kilo, zullen op hun definitieve plek worden geschoven. Deze operatie zal live te volgen zijn via verschillende webcams.

Voorbereidingen voor de operatie

De afgelopen dagen zijn er al diverse voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Een deel van de A10 Zuid en treinspoor 1 zijn verwijderd en de dijk waarop de A10 en het station liggen, is afgegraven. Vanaf ongeveer 19.00 uur vanavond zullen de twee dakdelen in een tijdsbestek van ongeveer 14 uur naar hun plek worden geschoven.

De functie van de betonnen platen

Deze enorme betonnen platen zullen uiteindelijk het plafond vormen van een toekomstige reizigerstunnel van station Zuid, genaamd de Brittenpassage. Vanwege deze schuifoperatie zal de A10 Zuid in de richting van Utrecht van 5 augustus tot maandag 14 augustus afgesloten zijn voor verkeer.

Eerdere ervaringen met het inschuiven van dakdelen

Het inschuiven van dergelijke grote betonnen platen is voor de bouwers geen onbekend terrein. In de afgelopen jaren is deze techniek al meerdere keren succesvol toegepast om andere dakdelen op hun plaats te schuiven. Zo werd afgelopen januari al een van de dakdelen opgeschoven om ruimte te maken voor het tweede dakdeel.

De toekomst van station Zuid

Zodra de Brittenpassage in 2027 gereed is, zal er worden gestart met de renovatie van de Minervapassage, de huidige reizigerstunnel. Deze grootschalige projecten zijn onderdeel van de voortdurende inspanningen om station Zuid te moderniseren en te verbeteren voor de duizenden reizigers die dagelijks van het station gebruik maken.

Plaats een reactie